Steeds meer jongeren laten zich registreren als orgaandonor. Mede daardoor telt Nederland inmiddels 3,5 miljoen donoren, ruim een miljoen meer dan 10 jaar geleden. Een van die jongeren die zich als donor opgaf is Donnie Rog, de jongen die vorig jaar werd doodgereden. Moeder Miranda doet in EenVandaag haar verhaal.

Volgens de Transplantatiestichting zijn tieners steeds zelfstandiger en denken ze meer na over grote kwesties. Tien jaar gelden telde het donorregister 38.000 18-jarigen. Vorig jaar registreerden 47.578 jongeren zich als donor. In september dit jaar stond de teller op ruim 46.000.

In diezelfde periode is het aantal jongeren dat de keuze bewust overlaat aan de nabestaanden juist gehalveerd. Ook jongeren van onder de 18 jaar kunnen zich laten registreren bij het donorregister. Hoewel zij niet actief worden benaderd, hebben 17.000 kinderen van 12 tot 18 jaar zich ingeschreven. 90 procent van hen stemt in met transplantatie.

Een van die jongeren die zich als donor opgaf is Donnie Rog. Hij werd als 13-jarige doodgereden. Miranda Rog, de moeder van Donnie vertelt in EenVandaag hoe Donnie vlak voor zijn dood vertelde dat hij donor wilde worden, naar aanleiding van een spotje op televisie. Donnie wilde andere mensen redden. Hij werd niet lang daarna doodgereden, en zijn organen, behalve zijn hart dat te zwaar beschadigd was, kwamen terecht in de lichamen van vijf andere mensen.