Criminelen stappen doorgaans uit het misdaadcircuit nadat ze een dochter krijgen. Dat beweert hoofdredacteur van de Moslimkrant Brahim Bourzik in het Radio 1-programma Spraakmakers. Het krijgen van een zoon helpt ze echter niet van het boevenpad af volgens hem: "Na het krijgen van een zoon blijven ze een crimineel, maar zodra ze een dochter krijgen worden ze zo zoet als lammetjes en verlaten ze het criminele circuit." Klopt dat? We zochten het uit.

"Nee dat herken ik absoluut niet, eerder andersom," zegt Pieter van Eijk, die ex-gedetineerden coacht en begeleidt: "Er zijn zoveel jongens die in de bak zitten en roepen: 'Dochters? Die kosten alleen maar geld.' Het is voor hen eerder een reden om binnen te blijven zitten."

Ook de wetenschap kan de bewering van Bourzik niet bevestigen: "Ik moet je teleurstellen, er zijn geen onderzoeken bekend naar de relatie tussen criminele activiteiten en het vaderschap," stelt criminologe Joni Reef van de Universiteit Leiden. Op basis van de vele gesprekken die Reef had met vaders in gevangenschap plaatst ze nog meer kanttekeningen bij de uitspraak van Bourzik: "Mijn eerste reflex is dat juist vaders van zonen meer redenen hebben om te stoppen met het plegen van delicten, want zij voelen een hele sterke voorbeeldfunctie naar hun zoons toe."

"Hij wilde zo graag opa worden"

Er zijn dus geen bewijzen dat criminelen door het krijgen van een dochter van het boevenpad afstappen. Pieter van Eijk kent één uitzondering: "Een ex-gedetineerde geeft nu voorlichting op scholen. Hij werd gevraagd waarom hij gestopt is met misdaad. Hij antwoordde dat zijn dochter hem was komen opzoeken toen hij nog in de gevangenis zat. Ze zei tegen hem dat 'als hij hier nog een keer kwam, ze hem nooit meer wilde zien'. Dat was voor hem de reden om te stoppen met misdaad, want hij wilde zo graag opa worden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.