Oscar Westbroek heeft leukemie en hoopt dat een stamceltransplantatie zijn leven kan redden. Alle hoop was gevestigd op de donorbank van stamceldonoren. Maar al anderhalf jaar lang is er geen ‘match’ te vinden. 

Oscar heeft een Indonesisch-Nederlandse vader en er blijken nauwelijks Indo-donoren te zijn. Niet in de Nederlandse donorbank van Matchis en ook niet internationaal. Via sociale media wordt actie gevoerd om zoveel mogelijk Indo’s over te halen zich te registreren als donor.

Oproep onder Turken

Het is niet de eerste keer dat een actie zich speciaal richt op een bepaalde bevolkingsgroep. Vorig jaar nog werden Turken in Nederland, België en Duitsland aangespoord om hun stamcellen te doneren. Aanleiding was het 4-jarige meisje Bade Cakir uit Barendrecht dat een zeldzame vorm van leukemie had. Uiteindelijk hebben tienduizenden Turken zich laten registreren. Goed voor de donorbank, maar voor Bade kwam het helaas te laat.

EenVandaag spreekt met Oscar Westbroek, met Jaap Dijkman, directeur van Matchis, het Nederlands centrum voor stamceldonoren. En met de vader van Bade, die zich nog steeds inspant om zoveel mogelijk Turken te attenderen op de mogelijkheid van stamceldonatie.

update
clock 26-02-2018 01:00

Helaas is de leukemie weer terug bij Oscar en ligt hij sinds kort weer in het ziekenhuis. Zijn enige hoop is een stamceltransplantatie maar een een geschikte donor is nog steeds niet gevonden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.