Er moet een einde komen aan de dubbele belasting die ondernemers met een zowel een Nederlands als een Amerikaans paspoort moeten betalen. Dat vindt staatssecretaris Snel van Financiën in reactie op Kamervragen. Het kabinet gaat dit nu aankaarten bij de VS zegt hij. Eerder sprak EenVandaag verschillende ‘NederYank’s’ die door de Amerikaanse belastingmaatregelen in de problemen kwamen.

Staatssecretaris Snel wil het probleem liefst in Europees verband oplossen: “Nederland kan op dit dossier geen ijzer met handen breken. Een gecoördineerde
Europese actie heeft mijns inziens de grootste kans van slagen.”
Het speelt voor alle landen die handelsbetrekkingen met de VS hebben. Wel ziet hij een voortrekkersrol voor Nederland: “Nederland zal hiervoor het initiatief nemen, maar is hiervoor ook afhankelijk van de wil van de andere lidstaten.” De staatssecretaris heeft aangegeven dat de Europese commissie een brief heeft gestuurd naar zijn Amerikaanse collega waarin zorgen over de belastingmaatregelen worden geuit. 

info
clock 08-03-2018 01:00

De Amerikaanse president Donald Trump komt met een eenmalige belastingaanslag voor bedrijven die vestigingen hebben in het buitenland. Samen met Eritrea is Amerika al het enige land dat belasting heft onder niet ingezetenen. En er wordt gejaagd op zwartspaarders en belastingontduikers. 

Trump wil grote Amerikaanse bedrijven teruglokken naar de Verenigde Staten. Ze krijgen de kans hun vermogen belastingvrij in te voeren. Alleen moeten ze dan wel een eenmalige aanslag betalen: 15% van de winst die ze sinds 1987 maakten. Apple gaat er gebruik van maken, ook al kost het het techbedrijf miljarden. Trump hoopt hiermee kapitaal terug het land in te krijgen en werkgelegenheid te creëren voor Amerikanen. 

Maar de Toll Tax raakt ook eigenaren van kleine Nederlandse bv’s met een Amerikaans paspoort. Meer dan duizend Nederlands-Amerikaanse ondernemers krijgen alsnog een aanslag uit de VS.

’NederYank’s’ geconfronteerd met dubbele aangifte 

Michael Littaur is van Americans Overseas, een bedrijf dat Amerikanen helpt die aangifte moeten doen vanuit Nederland. Zelf deed hij als ‘Nederyank’ ook jarenlang aangifte. Zijn verhaal, en dat van andere ‘NederYank’s’ die met een dubbele belastingaangifte werden geconfronteerd, ziet u hier terug:

Amerikaans-Nederlands zijn kost een hoop geld

De Amerikaanse president Donald Trump komt met een eenmalige belastingaanslag voor bedrijven die vestigingen hebben in het buitenland. Samen met Eritrea is Amerika het enige land dat belasting heft onder niet-ingezetenen. En er wordt gejaagd op zwartspaarders en belastingontduikers. In 2010 tekende Nederland al het Fatca-verdrag.

Banken zijn sindsdien verplicht de gegevens van Amerikaanse Nederlanders door te geven aan de Verenigde Staten. Daardoor kwamen veel Nederlanders met een Amerikaans paspoort erachter dat die belastingplicht bestaat. De Toll Tax van President Trump komt daar nu overheen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.