Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid sluit niet uit dat hij ouders in de toekomst zal verplichten om hun baby's te vaccineren. Dit schrijft hij vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. "Mocht de daling van de vaccinatiegraad echter aanhouden, en daarmee de volksgezondheid in gevaar brengen, dan zal ik meer verplichtende maatregelen in overweging moeten nemen."

In de brief schrijft Blokhuis verder dat hij ouders die hun kinderen niet laten inenten, zal uitnodigen voor een gesprek met zorgmedewerkers. Ook gaat de overheid op social media actief weerwoord bieden aan onjuiste informatie over vaccinatie. 

Veiligheid van kinderen

Blokhuis hoopt met deze maatregelen de zorgen over de veiligheid van de kinderopvang in relatie tot de dalende vaccinatiegraad te laten afnemen. Vorig jaar werden nog maar 90 procent van alle baby's vorig jaar gevaccineerd. Volgens de WHO is 95% de minimale dekkingsgraad. 

"Ik merk dat veel ouders zich zorgen maken over de vraag of hun nog niet gevaccineerde kind het risico loopt om bijvoorbeeld mazelen op te lopen op het kinderdagverblijf. Meer dan 35.000 mensen hebben een online petitie getekend om vaccinatie op kinderdagverblijven verplicht te stellen. Omdat de kinderopvang een belangrijke plek is waar kinderen langdurig met elkaar in contact komen, vind ik het belangrijk dat ouders weten dat hun kind daar veilig is. Daarom hebben de staatssecretaris van SZW en ik het initiatief genomen voor een onderzoek naar mogelijke oplossingsrichtingen om de zorgen over de veiligheid van de kinderopvang in relatie tot de dalende vaccinatiegraad te doen afnemen."

'Ik zou het erg vinden als het zo gepolariseerd wordt'

Voor arts Jeanne-Marie Hament hadden de plannen van Blokhuis wel een stapje verder mogen gaan. "Ik denk niet dat we er alleen met voorlichting komen. Er moet beleid komen voor de kinderen die op de crèche zitten. Ik zou het erg vinden als het zo gepolariseerd wordt dat mensen elkaar wat gaan aandoen omdat ze het niet eens met elkaar worden."

Toch denkt Blokhuis dat hij de dekkingsgraad met betere voorlichting weer richting de 95 procent krijgt. En ook Roland Pierik, rechtsfilosoof en voorstander van een landelijke vaccinatieplicht voor alle kinderen op kinderdagverblijven, heeft goede hoop. "Ik had deze passage over 'vaccinatieplicht bij verdere daling' eigenlijk niet verwacht. Ik dacht dat de staatssecretaris de deur richting een wettelijke verplichting zou dichthouden, maar gelukkig heeft hij die nu op een kier gezet."

'Sommige mensen kun je niet overtuigen'

Ook denkt Pierik dat gesprekken van artsen met ouders effectief kunnen zijn. "Een bepaalde groep mensen zul je niet kunnen overtuigen, maar er zullen ook mensen zijn die een gesprek met een arts juist op prijs stellen." 

Een wettelijke vaccinatiegraad moet er komen als de vaccinatiegraad onder de 85 procent schiet, stelt Pierik. "Dan wordt het echt gevaarlijk. Maar ik denk dat Blokhuis op tijd is met deze maatregelen en dat we hiermee weer in de safe zone komen."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.