Drugs, telefoons en steekwapens, het lukt gevangenen regelmatig zulke smokkelwaar in hun cel te krijgen. Om de verboden spullen te ontdekken, werd er in de gevangenis een high-tech bodyscanner ingezet. Maar ouderwetse speurhonden blijken de goederen veel beter op te sporen. 

Het gaat om speciale 'gsm-honden' die getraind zijn om smokkelwaar zoals superkleine telefoons op te sporen. Anderhalf jaar geleden begon de eerste telefoonhond Amy. Onlangs is een tweede hond, Indy, geslaagd voor haar speurdiploma. De twee honden worden nu met succes ingezet door justitie in de strijd tegen verboden middelen in de bajes. 

Justitie in verlegenheid door drugsfeest  

Dat de speurhonden hard nodig zijn, bleek afgelopen maand. De Telegraaf wist de hand te leggen op opnames vanuit het Justitieel Complex Zaanstad. Te zien is hoe gedetineerden in deze Zaanbajes erop los feesten met drugs. Het wordt gefilmd en verstuurd met naar binnen gesmokkelde smartphones. Minister van Rechtsbescherming, Sander Dekker, noemde het voorval 'volstrekt onacceptabel'. Hij kondigde extra controles aan. De Zaanbajes zou de meest geavanceerde gevangenis moeten zijn van ons land.

De aanwezigheid van deze smokkelwaar is niet alleen binnen de muren een probleem. Door de aanwezigheid van telefoons kan het crimineel handelen voortgezet worden. Zo zou iemand met een gesmokkelde telefoon vanuit zijn cel opdracht kunnen geven voor een moord. Ook voor bewakers van gevangenissen kan zulke communicatie gevaarlijk worden.

Kat-en-muisspel

De Inspectie Veiligheid en Justitie concludeerde in een rapport in 2017 al dat er meer moet gebeuren om smokkelwaar in gevangenissen tegen te gaan. Door een gebrek aan tijd is er bovendien te weinig tijd.

De technologie blijft zich ook ontwikkelen, waardoor het steeds lastiger wordt om voorwerpen te ontdekken. Een proef met een high-tech securityscanner mislukte bijvoorbeeld toen bleek dat veel smokkelwaar niet werd opgemerkt. Zo bleek de mini-gsm, kleiner dan een handpalm, niet detecteerbaar.  

Een kleine telefoon die de gevangenis in is gesmokkeld.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.