Sinterklaas is in het land, dus de schoenen kunnen weer worden gezet. Speelgoedwinkels draaien overuren om elk schoentje te kunnen vullen. Maar hoe zorg je ervoor dat kinderen al spelend klaargestoomd worden voor de toekomst?

Volgens pedagoog Herald Hofmeijer is het belangrijk dat kinderen via speelgoed aansluiting hebben met nu, maar ook zeker met de toekomst. "Kinderen bereiden zich met speelgoed voor op de echte wereld. Programmeren is een eigenschap die nu heel relevant is." Dat kan bijvoorbeeld met een rups die je door middel van programmeertaal kan laten bewegen.

Verleden en toekomst

Toch hoeft speelgoed lang niet altijd het nieuwste van het nieuwste te zijn. Pedagoog Herald Hofmeijer ziet bijvoorbeeld in Kapla nog steeds een groot succes. "Het is al in de jaren 80 ontwikkeld en simpeler kan het eigenlijk niet, maar het voldoet aan alles. Het biedt nog steeds uitdaging aan kinderen."

Daarnaast is het ook belangrijk dat kinderen de huidige samenleving kunnen herkennen in hun speelgoed. "Mijn zoontje van vijf is nog steeds gek op oude blikken autootjes. Maar hij is ook gek op treinen. Ik ben op zoek geweest naar een conducteurssetje. Daarvan is er eentje op de markt. Dat is nog steeds hetzelfde setje als die wij vroeger hadden, bijvoorbeeld met een knipkaartje. Maar hij wil natuurlijk een scanapparaat."

Beeldscherm is een sluipmoordenaar

Volgens Hofmeijer is het belangrijk om goede afspraken te maken over het beeldschermgebruik van kinderen. Het beste is om gezette tijden daarvoor af te spreken.

"Het beeldscherm is een sluipmoordenaar", vertelt hij. "Het is voor ouders heel makkelijk om kinderen achter een beeldscherm te zetten. Maar ze gaan pas de wereld ontdekken als ze geen toegang hebben tot dat beeldscherm."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.