De SP wil een zwarte lijst voor falende bestuurders in de zorg. Deze lijst moet voorkomen dat falende bestuurders - vaak voorzien van flinke vertrekpremie - weer bij een andere zorginstelling aan de slag gaan. SP Tweede Kamerlid Lilian Marijnissen heeft wel een idee welke bestuurders in aanmerking komen voor deze lijst. "Deze bestuurders horen niet thuis in de zorg."

De afgelopen jaren kwamen er regelmatig bestuurders van zorginstellingen negatief in het nieuws vanwege riante vertrekpremies, terwijl de organisaties waar zij verantwoordelijk voor waren er financieel slecht voor stonden. Een van de voorbeelden was zorginstelling Laurens in Rotterdam. Bestuurder Marc Scholten stapte daar op met een premie van 175.000 euro.

'Prima middel'

Dit moet, als het aan de SP ligt, onmogelijk worden. Lilian Marinissen: "Als jij een zorgorganisatie hebt gerund, en je hebt zó gefaald, dat er inspectietoezicht is, dat de zorg niet op orde is, dat er hoge werkdruk is... dan vinden wij het schandalig dat je ook nog eens een grote vertrekpremie meeneemt, en vervolgens een paar maanden later een nieuwe zorgorganisatie zou kunnen beginnen. Wij zouden daar graag een eind aan willen maken. En zo'n zwarte lijst kan daar een prima middel voor zijn."

Vijf kandidaten

De SP komt zelf met de volgende vijf kandidaten, die op die lijst zouden moeten staan:

  1. Marc Scholten (Laurens)

  2. Gerard Marinus (Vivantes)

  3. Marco Meerdink (Espria)

  4. Wim Driesse (CuraMare)

  5. Ankie van Rossum (St. Antonius Ziekenhuis)

Er zijn volgens Marijnissen diverse redenen waarom ze op die lijst thuishoren: "Óf ze gaan er met een vertrekpremie vandoor, zonder dat ze een dag hebben gewerkt. Ze laten een zorginstelling achter, waar het niet goed mee gaat, of ze omzeilen de Wet Normering Topinkomens. Wij zeggen: laat dat geld bij de instellingen, die kunnen dat goed gebruiken. Wij vinden dat dat soort bestuurders niet in de zorg thuis horen."

Sector heeft kans verspeeld

Volgens Marijnissen heeft de sector lang genoeg zelf de kans gehad om iets aan de problemen te doen. "Dit probleem bestaat al zó lang. We praten er al heel lang over. De sector heeft zelf de kans gekregen om het op te lossen, maar is daartoe niet in staat gebleken. Wij willen dat iedere euro in de zorg goed wordt besteed en willen daar capabele bestuurders voor."

'Slecht idee'

Erik Dannenberg van de NVTZ (Nederlandse Vereniging van Toezichthouders in Zorg en Welzijn) vindt de zwarte lijst van de SP een slecht idee. De SP legt volgens hem onterecht de nadruk op een aantal incidenten. Volgens Dannenberg is het interne toezicht de afgelopen jaren juist sterk verbeterd: "De zorg is een enorm grote sector, daar werken verschrikkelijk veel mensen. Al er dan is iets mis gaat, dan wordt dan uitvergroot. Dat is terecht, omdat het publiek geld is. Maar je moet ook niet gaan doen alsof die incidenten iets zeggen over de gehele sector. Daar hebben wij moeite mee.” Marc Scholten, één van de genomineerden op de zwarte lijst van de SP, laat in een reactie het volgende weten: “Ik hoop dat je begrip hebt dat ik deze periode achter me wil laten, zeker na de recente, wat betreft de ontslaggrond onjuiste en voor mijn persoon beschadigende berichtgeving." 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.