Eerstehulpposten behandelen steeds meer ouderen en ziekenhuizen zitten vol met bejaarden die niet naar huis kunnen. Het credo van het vorige kabinet luidde: ouderen moeten langer thuis blijven wonen. De nadelige gevolgen hiervan bereiken steeds vaker de media. De SP komt met een plan om 65.000 extra plekken in verzorgingshuizen beschikbaar te stellen.

Rene Sman (71) kampt dagelijks met dit probleem, zijn vrouw heeft de ziekte van Alzheimer. Ze woont nog thuis, maar heeft eigenlijk overal hulp bij nodig. "Lichamelijk is mijn vrouw er nog wel, maar geestelijk eigenlijk niet meer. Gesprekken voeren is niet meer te doen. Eigenlijk is het je partner niet meer."

'Niet vol te houden'

Als Sman eerlijk is, kan hij de zorg van zijn vrouw niet langer meer aan. "Ik moet iedere dag een strijd met haar voeren met aankleden en douchen. Ze kan bijna niks meer zelfstandig. Ook ’s nachts is ze de hele tijd in de weer. Ik kan dit niet meer langer volhouden. Op een gegeven moment hyperventileerde ik van de stress en gebroken nachten."

Het enige alternatief voor zijn vrouw is het verpleegtehuis, maar dat zien Sman en zijn kinderen niet zitten. "Dat is geen plek waar ik haar graag achter zou laten. Zo anoniem, van die lange gangen en heel onpersoonlijk. Ik zou me enorm schuldig voelen haar daarnaartoe te brengen. Maar zoals het nu gaat, is het ook niet te doen."

Marijnissen: ouderen moeten keuze hebben

Volgens de SP is deze situatie niet langer houdbaar. Daarom komen de socialisten vandaag met een plan om 65.000 extra plekken voor ouderen in verzorgingstehuizen beschikbaar te stellen. SP-leider Lilian Marijnissen: "De SP vindt het belangrijk dat ouderen kunnen kiezen. Er moet keuze zijn tussen thuis wonen met goede thuiszorg óf een fijne plek in het verzorgingshuis. Nu hebben mensen die keuze niet. Ouderen wonen verplicht thuis tot het echt niet meer gaat."

Op verzoek van de SP heeft het CPB de plannen doorgerekend. Daaruit blijkt volgens Marijnissen dat het financieel nauwelijks uitmaakt of mensen thuis blijven wonen of in een instelling. "Voor een kleine stijging van de totale uitgaven kunnen we ouderen die dat willen een gezellige plek geven tussen andere mensen, met de zorg dichtbij en voorzieningen binnen handbereik."

KIJK & LEES MEER:

Meer problemen thuiswonende ouderen

In de praktijk begint dit langer thuis wonen steeds vaker zijn tol te eisen. Eerste hulposten waarschuwden eerder dit jaar dat zij veel meer kwetsbare ouderen zien binnenkomen. Ook woningcorporaties trokken eind vorige maand aan de bel: ze worden steeds meer geconfronteerd met ouderen die thuis vervuilen. Of erger nog, dood achter de voordeur liggen.

Vroeger gingen mensen die niet langer thuis konden wonen naar een bejaardentehuis. Nu is de trend dat mensen langer thuis blijven wonen. En aan het einde van het leven wacht het verpleegtehuis, het klassieke bejaardentehuis bestaat nauwelijks meer. 

Het CPB heeft becijferd dat 6.500 ouderen in 2020 in een zorgbuurthuis terecht kunnen. In 2025 gaat het om 65.000 ouderen. Dat kost in 2020 40 miljoen euro en in 2025 400 miljoen euro.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.