Om de macht van de farmacie 'te breken' pleit de SP voor een 'Nationaal Fonds Betaalbare Geneesmiddelen'. Met dit publieke fonds wil de partij medicijnontwikkeling minder afhankelijk maken van de farmaceutische industrie. Fractievoorzitter Lilian Marijnissen: "Als het even meezit kunnen medicijnen met dit fonds tot 70% goedkoper op de markt worden gebracht."

Marijnissen windt zich erover op dat medicijnen voor een groot deel publiek gefinancierd worden, maar dat de farmaceutische industrie de winst opstrijkt. “En de samenleving krijgt er onbetaalbare medicijnen voor terug”, aldus de SP-leider. 

De grillen van de 'Big Farma'

Het ontwikkelen van medicijnen is volgens de SP momenteel te afhankelijk van de farmaceutische industrie. “Op universiteiten is vaak niet genoeg geld beschikbaar voor onderzoek naar nieuwe medicijnen. Om dit onderzoek toch te bekostigen is de industrie als geldschieter hard nodig. Het nare is alleen dat de farmaceut na de investering de uitvinding opkoopt en dan op de markt een prijs vraagt die vele malen hoger ligt dan de daadwerkelijke ontwikkelkosten van het medicijn. Vanaf dat moment is er dus geen enkele grip meer en worden we volledig afhankelijk van de grillen van de ‘Big Farma’. Dit kan en moet anders”, aldus de leider van de socialisten.

Daarom pleit de SP voor een ‘Nationaal Fonds Betaalbare Geneesmiddelen’. Uit dit fonds moeten patiëntonderzoeken en registraties van nieuwe medicijnen gefinancierd worden.  "Op die manier bepalen de overheid en de academische wereld wat er gebeurt met een medicijn en niet meer de farmaceutische industrie. Het publieke belang wordt hiermee voorop gesteld, en niet meer het commerciële belang", aldus Marijnissen.

Medicijn kan 70 procent goedkoper

Onderzoeker René Bernards en oncoloog Jan Schellens van het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis scharen zich achter het plan van de SP. Zij ontdekten onlangs een nieuw medicijn tegen huidkanker en besloten om het niet door te verkopen aan de farmaceutische industrie, maar hun vondst op de universiteit verder te ontwikkelen. Hun medicijn kan uiteindelijk 70% goedkoper op de markt worden gebracht dan de originele variant. "Voor hen was het doel om patiënten langer te laten leven en publiek geld eerlijker te besteden. Met het Nationaal Fonds Betaalbare Geneesmiddelen moet dit de standaard worden. Want waarom zou de farmaceutische industrie zo ontzettend veel winst mogen maken met medicijnen die ontwikkeld zijn met publiek geld?" 

De financiering van het fonds zou moeten komen vanuit de farmaceutische industrie. De SP wil de industrie verplichten om 5% van de winst aan het fonds af te staan.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.