De Britse variant van het coronavirus is niet alleen besmettelijker, mensen lijken er ook zieker van te worden. "Als deze variant hier te snel toeneemt, vrees ik dat spoedeisende hulpposten de druk niet aan kunnen", waarschuwt SEH-arts David Baden.

Zodra het aantal coronapatiënten groeit, neemt ook de druk op spoedeisende hulpposten (SEH) in ziekenhuizen toe. Het gevolg bij te grote drukte op de SEH-posten is dat patiënten niet meer veilig opgevangen en behandeld kunnen worden.

Nachtmerrie

Dit zwarte scenario is in de afgelopen maanden een aantal keren realiteit geworden, toen verschillende ziekenhuizen de deuren van hun spoedeisende hulpafdelingen tijdelijk moesten sluiten en ambulances moesten doorsturen naar andere plekken.

"Er is op zo'n moment simpelweg niet genoeg personeel en plek om alle patiënten op te kunnen vangen. Een SEH-afdeling moet dan een opnamestop instellen", zegt David Baden die naast arts ook voorzitter is van de Nederlandse Vereniging Spoedeisende Hulp Artsen. "Ambulances die patiënten komen brengen, moeten in zo'n geval doorrijden naar andere ziekenhuizen. Een nachtmerrie voor alle betrokkenen."

David Baden
Bron: EenVandaag
SEH-arts David Baden: "Ik schrok toen ik de cijfers over de Britse mutatie onder ogen kreeg"

Britse variant

Baden vreest dat dit soort scenario's zich opnieuw kunnen voordoen: "De zorg staat nog steeds onder grote druk. De situatie is op dit moment gelukkig stabiel. Patiëntenaantallen stijgen niet meer, er is de afgelopen tijd een afname van nieuwe coronabesmettingen te zien. Maar de werkdruk is nog steeds enorm hoog."

Daarbij laten recente cijfers van het Landelijke Centrum Patiënten Spreiding (LCPS) en het RIVM zien dat de hoge druk op de zorg onder invloed van de Britse coronavariant nog zeker tot mei kan duren. "Ik schrok toen ik de cijfers over de Britse mutatie onder ogen kreeg", vertelt Baden. "Als deze variant van het coronavirus te rap om zich heen grijpt, krijgen we nog een enorme golf over ons heen. En dat zullen we op de spoedeisende hulpposten direct merken."

Lees ook

Deuren sluiten

Normaal gesproken liggen mensen maximaal 2 tot 3 uur op een spoedeisende hulpafdeling voordat ze opgenomen kunnen worden. Als dat niet lukt vanwege volle ziekenhuizen, stromen de SEH-afdelingen vol. "Wij zijn eigenlijk het overloopventiel voor de zorg, aan beide kanten", legt Baden uit. "Voor de huisartsen aan de ene kant, die niet meer kunnen doorverwijzen als het bij ons te druk wordt. En voor de ziekenhuizen aan de andere kant. Als daar geen bed meer vrij is, blijven mensen noodgedwongen bij ons liggen."

"Als ze niet in acuut gevaar verkeren, moeten mensen soms 6 tot 8 uur blijven wachten. Onze werkdruk is op zo'n moment gigantisch, en terwijl door de ene deur de patiënten blijven binnenstromen, kunnen we ze aan de andere kant nergens in het ziekenhuis kwijt. Dat is ook de reden waarom in het ergste geval spoedeisende hulpposten hun deuren tijden moeten sluiten."

Niet voor het eerst

Baden en zijn collega's waarschuwden al maanden geleden dat de werkdruk op de spoedeisende hulpposten onhoudbaar wordt als de doorstroom van patiënten niet verbetert.

"Maar we hebben de indruk dat er te weinig naar ons is geluisterd om het probleem van overlopende SEH-afdelingen aan te pakken. Het is heel frustrerend. Op alle niveaus, zowel landelijk als regionaal, wordt er niet goed over nagedacht over hoe we de druk op de SEH-afdelingen kunnen verlichten, zodat mensen die direct medische hulp nodig hebben straks niet weer weggestuurd moeten worden."