Vandaag wordt in het Amsterdam Museum een bijzonder schilderij onthuld wat twee jaar lang te bewonderen zal zijn. Het kunstwerk, afkomstig van de National Gallery in Washington, is een portret van Saskia van Uylenburgh, Rembrandts eerste vrouw. Volgens kenners is het schilderij door de grote meester zelf geschilderd in de periode 1634-1640. Dit meesterwerk is in Europa voor het laatst tentoongesteld in 1894 in Parijs en wordt nu voor het eerst in Nederland getoond.

EenVandaag ging op pad met Froukje de Jong, die al vanaf haar veertiende jaar door Saskia van Uylenburgh gebiologeerd is. Zij kroop in de huid van Saskia, pluisde haar leven uit en schreef een boek over de vrouw van een van Nederlands beroemdste schilders. Daarnaast conservator Norbert Middelkoop over belang van dit schilderij voor de stad Amsterdam. En natuurlijk een zeer belangrijke vraag: is het nu werkelijk Saskia van Uylenburgh die op het schilderij staat afgebeeld?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.