Hoewel de formatie komende week even stil ligt lijkt er op het laatste moment toch wat onrust te ontstaan. Een flink aantal partijprominenten van de VVD spreekt vandaag in de Telegraaf zorgen uit over een mogelijke coalitie met GroenLinks.

Ook bij VVD-ers die lokaal actief zijn leven zorgen om die samenwerking. Er wordt al wekenlang onderhandeld, maar binnen de VVD groeit de scepsis. Een positieve uitkomst wordt ‘ongewenst en onmogelijk’ geacht, meldt de Telegraaf na een rondgang.

Een meerderheid van de VVD-stemmers, bijna zestig procent, vindt echter dat partijprominenten die niet bij de onderhandelingen zijn betrokken zich ook niet in de media over moeten uitlaten. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 1924 VVD-stemmers.

'Eerst afwachten' 

Veel VVD-stemmers zeggen dat men eerst eens moet afwachten wat er uit de formatieonderhandelingen komt. Sommigen zeggen ook dat leden best hun mening mogen geven over de onderhandelingen, maar niet via de media. 

Over de vraag of Rutte waarde moet hechten aan de uitspraken van de VVD-prominenten zijn de ondervraagden verdeeld: 45 procent vindt van wel, 45 procent vindt van niet. Een beetje druk op de ketel om te zorgen dat de VVD-waarden niet verkwanseld worden vinden veel kiezers niet verkeerd, maar niet via de media.

De ondervraagde VVD-stemmers zijn zelf zeer verdeeld over de onderhandelingen met GroenLinks; de helft (49%) vindt het een goede zaak dat de VVD nu met GroenLinks onderhandelt, een bijna even grote groep (45%) vindt het juist een slechte zaak. Liever dan een coalitie met GroenLinks zien de VVD-stemmers een samenwerking met de ChristenUnie of de PvdA.

Driekwart van de VVD-achterban (77%) vindt het wel belangrijk dat er in het nieuwe regeerakkoord veel aandacht is voor het milieu, maar tweederde (65%) van hen denkt dat de VVD en GroenLinks te ver van elkaar af staan, om er uiteindelijk uit te komen: “Belastingen, vluchtelingenbeleid, verkeer… Er moet op zoveel thema’s worden toegegeven door minimaal één van de partijen dat het nooit geloofwaardig kan zijn.” zo schrijft een panellid.

'Liever de PvdA of de ChristenUnie'

De VVD’ers die zich in de krant tegen een coalitie met GroenLinks uitspreken verwachten meer van de PvdA, waarmee de VVD net heeft geregeerd. Die partij zal dan wel eerst de verkiezingsnederlaag te boven moeten komen. Een andere partij die de VVD'ers zien zitten is de ChristenUnie.

In de krant wordt duidelijk dat er twijfels heersen over de onderhandeling met links. Vier jaar geleden brak er ook opstand uit in de VVD-achterban, toen over de inkomensafhankelijke zorgpremie. Mark Rutte moest daarvoor door het stof en bood zijn excuses aan.

Partijprominent Frans Weisglas maakt zich vooralsnog ook geen zorgen. Hij geeft aan te hopen dat er een goed regeerakkoord komt te liggen. Dan zou het kunnen, denkt Weisglas.

De onderhandelingspartners lijken zich niet te laten ontmoedigen door het Telegraafverhaal; zij willen door. Sowieso is het de vraag namens welk deel van de achterban de in de Telegraaf geciteerde VVD’ers spreken. Daarom voert EenVandaag een flitspeiling uit onder het opiniepanel. De resultaten daarvan worden vanavond in de uitzending gepresenteerd.

Vanavond in EenVandaag uitgebreid aandacht voor de kwestie. We spreken onder meer met VVD-prominent Frits Huffnagel en voormalig hoofd VVD-voorlichting Henri Kruithof.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.