Het is vandaag 16 jaar geleden dat de aanslagen op de Twin Towers en het Pentagon plaatsvonden. De overheid van Saudi-Arabië zou de voorbereidingen van die aanslagen betaald hebben. Ze baseren zich daarbij op uitspraken van Sean Carter, een advocaat die nabestaanden bijstaat. Twee jaar voor de aanslag zou de Saudische ambassade in de VS twee Saudi (die undercover als studenten in de VS woonden) hebben betaald om van Phoenix naar Washington te vliegen 'als oefening voor de 11 september aanslagen', zo staat in een rechtbankdocument te lezen.

In het artikel dat de New York Post schreef, staan bovendien meer details die volgens de advocaat 'een patroon van zowel financiële als operationele ondersteuning' door officiele Saudische hoogwaardigheidsbekleders laten zien. Er is volgens hem bewijs dat de overheid van Saudi-Arabië betrokken is bij de voorbereidingen van de aanslagen vanaf een heel vroeg stadium, inclusief het testen van de beveiliging van cockpits.

Ter ondersteuning van deze theorie worden onder meer stukken van de FBI aangehaald. Daarin staat dat de tickets voor de ‘oefenvlucht’ die de daders van 9/11 twee jaar daarvoor maakten, betaald werden door de Saudische ambassade. Tijdens de vlucht gedroegen ze zich zo verdacht dat de piloten zich destijds genoodzaakt zagen een noodlandig te maken in Ohio, waar de verdachten werden ondervraagd door de FBI. Deze lieten hen daarna echter weer gaan.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.