Satudarah is met bijna vierduizend leden wereldwijd de grootste motorclub van Nederland. Maar ook één van de meest gevreesde. Regelmatig haalt de club de krant vanwege vermeende criminele activiteiten. Hoe terecht is de angst: hebben we te maken met een criminele organisatie of met een vriendenclub?

Documentairemakers Joost van der Valk en Mags Gavan kregen anderhalf jaar lang ongelimiteerde toegang tot de club. Het is voor het eerst dat een motorclub zich zo openstelt voor een cameraploeg. Het beeld van Satudarah wordt grotendeels bepaald door negatieve berichtgeving. In Duitsland is de club dit jaar verboden. In Zweden werd een chapter in Malmö opgerold wegens drugshandel. 

De van oorsprong Moordrechtse club werd in 1990 opgericht door negen vrienden van Molukse afkomst. De club heeft bijna veertig Nederlandse afdelingen. Sinds 2012 is men ook gaan uitbreiden naar het buitenland. Inmiddels zijn er chapters over de hele wereld: van Azië en Australë, tot Latijns-Amerika en Afrika. Onlangs kondigden ze aan ook een chapter te willen openen in Texas.

EenVandaag legde politiebaas Pim Miltenburg, verantwoordelijk voor de aanpak van de motorclubs, de documentaire voor. Hij stelt dat hij de forse groei van Satudarah zorgelijk vindt. “We moeten alert blijven. De politie moet blijven aanpakken. Deze clubs denken dat ze niets van de regels hoeven aan te trekken.

Waarschuwing: hier vind je geen vriendschap

De politie heeft sinds een aantal jaren een landelijke aanpak. Deze bestaat onder andere uit het actief benoemen van zogenaamde Outlaw Motorgang (OMG) leden wanneer zij in aanraking komen met politie. Tachtig procent van de leden heeft een strafblad. Een derde staat te boek als veelpleger. Onlangs bleek dat veruit de meeste opsporingsonderzoeken (ong. 75%) betrekking hebben op Satudarah, Trailer Trash, Hells Angels, No Surrender en Bandidos. 

Hij stelt dat het beeld van de club in de docu toch nog te romantisch is. “Waar ik heel erg voor waarschuw is voor de illusie dat je in een club komt waar je vriendschap vind en die zich aan de regels van onze samenleving houdt. Hier word je lid van een club waar misdrijven worden gepleegd en word je lid van een zo’n club waar dit soort misdrijven worden toegestaan word je onderdeel van dit geheel. Als je echt iets voor hebt met de toekomst, zou je dit niet moeten willen.”

One Blood 

One Blood laat de wereld van Satudarah en haar leden zien. Eén waar rituelen, broederschap en strafzaken door elkaar lopen. Maandagavond om 20:25 wordt de documentaire uitgezonden op NPO2.

Vanavond in EenVandaag: documentairemaker Joost van der Valk en politiebaas Pim Miltenburg, verantwoordelijk voor de aanpak van de Outlaw Motorclubs in ons land. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.