Na jaren onderhandelen werd er gisteren in het Zwitserse Lausanne een akkoord bereikt over het Iraanse kernprogramma. Iran gaat zijn nucleaire capaciteit flink beperken, terwijl internationale sancties tegen het land worden afgebouwd. 

Meer dan een week spraken Iraanse en Amerikaanse, Britse, Russische, Franse, Chinese en Duitse onderhandelaars met elkaar. Twee dagen na de deadline werd een pakket van afspraken gepresenteerd. Het gaat nog niet om een definitief akkoord, dit moet op 30 juni ondertekend worden.

Iran heeft beloofd dat de capaciteit om uranium te verrijken met tweederde wordt gereduceerd. Ook worden de voorraden uranium teruggebracht. Het Internationaal Atoomenergie Agentschap gaat de komende 25 jaar controles uitvoeren, zo is de afspraak.

Het akkoord werd in Iran werd met vreugde onthaald. Er gelden zeer zware sancties voor het land. De Amerikanen hebben bijvoorbeeld vrijwel alle handel en financiële transacties met het land verboden. Europa verbiedt onder andere de import van olie en aardas. Ook zijn transacties met Iraanse banken verboden. Als Iran zich aan de afspraken van het plan houdt, worden de sancties opgeheven.

In EenVandaag een gesprek met Clingendael-onderzoeker Sicco van der Meer en met Elmira Pasban. Haar logistieke bedrijf doet al jaren zaken met Iran, met alle moeilijkheden van dien.

Bij Radio EenVandaag is Sander Terphuis te gast. Terphuis, bekend als kritisch PvdA-lid, is in 1990 van Iran naar Nederland gevlucht. Hij schreef daar het boek De worstelaar over.