We moeten elke dag bezig zijn met kiezen in wat voor wereld we willen leven. Daar moeten we dan ook naar handelen. Wat we niet moeten doen, is wachten op die spaarzame momenten dat we naar de stembus mogen. Dat vindt Spencer Heijnen,

organisatieadviseur en de drijvende kracht achter het Collaction.

Op het platform Collaction kunnen mensen zich verenigen om samen in actie te komen. Want het idee dat jouw individuele actie maar een druppel op een gloeiende plaat is, klopt niet!

Optimist Spencer Heijnen bij EenVandaag

Geen druppel, maar een emmer

Samen met andere mensen maak je, volgens Heijnen, van die druppel een hele emmer op een gloeiende plaat. Collaction is volgens hem een 'crowd action'-platform, te vergelijken met het bekendere crowdfunding. In plaast van samen geld inzamelen, besluit je nu als collectief samen in actie te komen. "Het is eigenlijk een oud idee in een nieuw jasje", aldus Heijnen. "Het internet is daarbij een mooie manier om ons met elkaar te binden." 

Op de site kan je je eigen actiepunt plaatsen. Mensen kunnen zich daarvoor aanmelden tot een bepaalde deadline, waarna de voltallige groep deze actie daarna uitvoert. "Voorbeelden zijn samen overstappen naar een eerlijke bank, een beter energieleverancier, of afspreken om samen een maand lang minder eten te verspillen." Als groep heeft zo'n actie vervolgens veel meer impact.

Heijnen heeft ook nog een voorbeeld van een kleinere actie die werd opgestart, om te laten zien dat je alle kanten op kunt denken. "Na Koningsdag zijn we samen het water op gegaan om plastic uit de grachten te vissen", vertelt hij. Je kunt een project starten, of je bij een bestaand project aanmelden, via CollAction.org.