De Tweede Kamer debatteert vandaag vanaf 14.00 over de nieuwe regeringsverklaring. De inkomensafhankelijke zorgpremie, waarover vorige week een storm van kritiek losbarstte en waar met name de VVD-achterban grote moeite had, is van de baan; in plaats daarvan wordt het verkleinen van de inkomensverschillen (de veelbesproken nivellering) via de inkomstenbelasting geregeld.

Rutte zal beginnen met de regeringsverklaring, waarbij hij de visie van zijn kabinet uiteen mag zetten, zonder interruptie van de Kamer. Daarna begint het debat, dat vandaag en morgen in beslag neemt.

Vanavond in EenVandaag het laatste nieuws uit Den Haag, waar de oppositie de messen slijpt en de regering de plannen in het parlement mag verdedigen.

In hoeverre is het vertrouwen in het kabinet Rutte II hersteld na de mea culpa van de premier? Wat vinden de leden van het panel van die excuses, en is de VVD-achterban tevreden met het afschieten van de inkomensafhankelijke zorgpremie? Mariëlle Koekenbier presenteert de resultaten van een onderzoek onder het EenVandaag Opiniepanel.