In april vielen er vele slachtoffers bij een gifgasaanval in het Syrische dorp Khan Sheikhun. Artsen die slachtoffers verzorgden vermoedden het al, maar nu blijkt ook uit onderzoek dat het inderdaad om het giftige zenuwgas sarin gaat

Dat concludeert de OPCW (Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons) in Den Haag, de organisatie die overheden controleert op het bezit en gebruik van chemische wapens.

Rusland zet vraagtekens

Alexander Shulgin, de Russische permanente vertegenwoordiger voor de OPCW en tevens Russisch ambassadeur in Nederland is niet alleen kritisch op het rapport, hij beweert zelfs dat de schokkende beelden van de gifgasaanvallen die de wereld rondgingen fake zijn.

"Gifgasbeelden zijn in scène gezet"

Shulgin ontkent niet dat het gaat om het zenuwgas sarin, maar volgens hem wijst alles erop dat de beelden een "staged provocation" zijn.

'Ik weet zeker dat het beeldmateriaal nep is. Vanuit ons oogpunt -en we zijn hier vrij zeker over- is dit een in scène gezette provocatie'.

Let op: in dit filmpje zijn schokkende beelden te zien

Rusland oordeelt dat het onderzoek van de OPCW te kort door de bocht is. Zo zou het onderzoeksteam nooit ter plaatse zijn geweest en zijn de lichamen in een naburig land onderzocht. 

Een dader wijst het rapport niet aan, maar westerse mogendheden wijzen naar president Assad. Het was voor Trump reden om bijna zestig kruisraketten af te vuren op een vliegveld in Syrië waar vandaan de chemische aanval zou hebben plaatsgevonden.

In EenVandaag een exclusief interview met Alexander Shulgin, hij reageert op de recente beschuldigingen over het gebruik van chemische wapens in Syrië. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.