Dat de oceanen een plastic soep aan het worden zijn, daar zijn we ons op de aarde langzamerhand wel van bewust. Maar van de vuilnisbelt van metaal boven onze hoofden in de ruimte hebben weinig mensen nog weet. 

Behalve de gereedschapstas die astronaut Heidi Piper enkele jaren geleden bij een ruimtewandeling verloor, razen er ook duizenden restanten van oude weerstations en satellieten in een baan om de aarde.

 

De snelheid van het ruimte-afval is zo groot dat een botsing met een andere satelliet of een space shuttle enorme schade kan aanrichten. Vorig jaar moest Andre Kuipers in de ISS nog schuilen voor een stukje afval. Wettelijk is er nog maar weinig geregeld en dat moet anders; omdat ruimtereizen maar ook telefonie, internet en andere satellietnavigatie op aarde erdoor in gevaar kunnen komen.

 

Een verfschilfer van 0,1 gram die met een snelheid van 28.000 kilometer per uur de ISS zou naderen, kan dezelfde impact hebben als een bowlingbal die met 85 kilometer per uur door een autoruit wordt geslingerd. 

Wie is er aansprakelijk bij een botsing in de ruimte? EenVandaag spreekt met Tanja Masson-Zwaan, ruimterechtsgeleerde aan de Universiteit van Leiden, Robin Biesbroek van het European Space Agency en oud-astronaut Wubbo Ockels, over een vervuiling die boven onze hoofden ons boven het hoofd aan het groeien is.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.