De uitzending van EenVandaag over falend PTSS-beleid bij de politie heeft veel losgemaakt. Met name bij agenten en anderen met PTSS. In de uitzending werd over agenten met PTSS gesproken als acteurs met ’20 jaar toneelvereniging’ die ‘er een slaatje uit willen slaan.’

De opmerkingen werden gemaakt door een drietal verantwoordelijken voor PTSS-beleid bij de politie, op het moment dat de agent in kwestie de gespreksruimte even verliet. Gezien de jarenlange strijd van honderden agenten met PTSS met hun werkgever de politie, werd MIND Korrelatie ingeschakeld voor opvang na de uitzending.

MIND Korrelatie noemt het aantal hulpvragen opmerkelijk veel. Ook in de dagen na de uitzending namen mensen contact met hen op om hun ervaringen met PTSS te delen en hulp te zoeken.

KIJK & LEES VERDER:

“Fors probleem en cultuurissue bij de politie”

In de uitzending reageerde korpschef Nationale Politie Erik Akerboom op de bevindingen van agenten met PTSS en op professor psychiatrie Berthold Gersons die stelt dat het een “voortdurende chaos is bij de Nationale Politie, dat PTSS-zorg nog steeds niet op orde is en leidt tot jarenlange procedures.” Akerboom erkent dat PTSS een fors probleem is bij de politie, dat het niet goed gaat met de afwikkeling en dat het een cultuurissue is. Een ruime Kamermeerderheid wil een debat met minister Grapperhaus van Veiligheid & Justitie over het PTSS-beleid bij de politie. 

Heftige reacties van mensen met PTSS

MIND Korrelatie-psycholoog Jean-Pierre van de Ven noemt de reacties ‘heftig’ die binnenkwamen. Van de Ven: “Mensen met PTSS voelen zich niet serieus genomen, moeten opboksen tegen vooroordelen en vervelende opmerkingen. Er zou meer openheid en begrip moeten komen voor mensen met PTSS, of het nu een politieagent is of iemand die op een andere manier PTSS heeft opgelopen.” 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.