Marian Zurhaar verloor binnen enkele jaren tijd twee van haar kinderen. Ze waren allebei manisch depressief en pleegden zelfmoord. 

Dochter Myriam klopte voor haar dood in hoge psychische nood aan bij de crisisdienst van GGZ Centraal in Hilversum, maar werd weggestuurd. Naar haar zelfmoordplannen was niet uitgebreid gevraagd. 

Marian Zurhaar sleept de behandelaren van Myriam aanstaande dinsdag voor het tuchtcollege. Volgens haar had de dood van zowel Myriam als zoon Ben voorkomen kunnen worden. Ook zijn behandelaren moeten zich dinsdag verantwoorden. Ben werd volgens Zurhaar door GGZ Centraal verkeerd gediagnosticeerd en kreeg te laat de juiste medicatie. Hij raakte steeds depressiever en werd elders opgenomen. Uiteindelijk liep Ben daar weg, nam gif in en stierf.

In EenVandaag vertelt Marian Zurhaar zaterdag haar aangrijpende verhaal. Volgens Jim van Os, hoogleraar psychiatrie van Maastricht UMC+, moet de GGZ op de schop om drama’s zoals die van Myriam en Ben te voorkomen. GGZ Centraal heeft ervoor gekozen niet te reageren in onze uitzending.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.