Van alle mensen wereldwijd die een handamputatie hebben ondergaan wil een derde liever geen robothand. Zo'n klassiek type met motortjes is namelijk behoorlijk zwaar. Ingenieur Gerwin Smit ontwierp samen met studenten een nieuwe prothese die gebaseerd is op hoe de pezen in een hand op spanning komen.

Dat bleek een goed idee, het derde prototype is af en veelbelovend. Je kunt er gemakkelijk een papieren bekertje mee oppakken. "We hebben nu een hand gemaakt, geinspireerd op wat je eigen hand ook doet: thenodesis. Dat is het verschijnsel dat als je je elleboog op tafel zet en je je hand laat hangen, dam strekken je vingers en valt de hand een beetje open. Als je die hand weer naar achteren trekt, sluit die weer een beetje. Dat komt door de pezen-werking", vertelt Smit. De nieuwe hand volgt nu dat mechanisme, waarbij de vingers zich steeds een beetje aanpassen.

Vervanging van motor

Duurdere robothanden laten de vingers bewegen met een motortje, maar dit is zwaar en erg duur. "Een gedeelte wil er zo één, maar een ander deel vindt het te zwaar en die kiest dan een cosmetische prothese." Voor die groep biedt de nieuwe hand uitkomst. Het idee van de werking van de pezen is niet eerder bedacht, bleek tijdens de patentaanvraag van de TU Delft. Inmiddels heeft de universiteit het patent en is de hand na jaren van onderzoek en ontwikkeling klaar om met een grotere groep mensen te testen. 

De handprothese zou rond de 2000 euro moeten gaan kosten. Nog niet zo goedkoop als 'open source' protheses die via internet te krijgen zijn, maar beduidend lager geprijsd dan de robothanden. "Het is iets duurder dan een gewone cosmetische handprothese, dus in hele arme landen zal het nog niet meteen gebruikt kunnen worden. Maar voor 'middle income-countries' is dit zeker betaalbaar", zegt Smits.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.