Het programma De Slimste Mens is gewonnen door EenVandaag Nieuwstrend-presentator Rob Hadders. In een spannende finale versloeg Rob cabaretier Kees van Amstel en schrijfster Niña Weijers.

"Eigenlijk had niemand verwacht dat ik zo ver zou komen. Een vriend zei: 'Laten we wel wezen, je bent gewoon niet de slimste.' Ook mijn ouders waren iedere keer verrast dat ik door was. Maar iedereen vond het prachtig. Ik heb zoveel leuke reacties gehad."

Slimste Mens

Ook Rob zelf had het niet echt zien aankomen. "Ik was al nerveus voor de oefenvragen in het voorgesprek", vertelt hij. Maar in de studio kon de oud-topsporter zijn zenuwen goed onder controle houden. "In de finales bleef ik rustig en ik viel niet stil. Maar het is uiteindelijk ook gewoon het goede antwoord geven op de vragen."

Rob won een aantal spannende finalerondes en werd twee keer de 'slimste van de dag'. Maar hij had natuurlijk ook wel eens een vraag fout. "Ik schaamde me wel voor een van de allereerste vragen die ik kreeg: Waarom viel kabinet Kok II? Dan heb je geschiedenis gestudeerd én je bent journalist en dan weet je dát niet."

Woestijnen

Ook een van de galerij-vragen, waarin Rob afbeeldingen kreeg te zien van woestijnen, bleef hem bij. "Ik had me natuurlijk wel een beetje voorbereid op topografie, want daar komen altijd vragen over. Maar woestijnen..."

In de finale bleek de galerij-ronde ook niet zijn sterkste punt. Rob moest alle afbeeldingen in zijn galerij passen. "Ik dacht echt dat het einde verhaal was toen", vertelt hij. Maar toch ging Rob er met de winst vandoor na de finaleronde tegen Kees van Amstel.

Leukste tegenstander

Dat was ook meteen zijn meest geduchte tegenstander. "Iedereen zei al de hele week: straks komt Kees. Hij werd ook aangekondigd als de topfavoriet. En ik had geen idee hoe goed Kees was. Dus Niña en ik gingen naar de finale met een soort zwaard van Damocles boven ons hoofd. Maar het was heel leuk om de finale te spelen tegen Kees."

En zijn leukste tegenstander? "Toch wel Paul de Munnik. Ik ging vroeger al naar concerten van Acda en de Munnik dus ik vond het ontzettend leuk dat hij twee keer mijn tegenstander was in de finalerondes."

'Je weet het antwoord, of niet'

Rob heeft nog wel even getwijfeld of hij mee wilde doen aan De Slimste Mens. "Het kan wel een knauw geven aan je geloofwaardigheid als je niets weet. Maar het is een leuk programma en Maarten van Rossem en Philip Freriks zijn een heerlijk komisch duo. En uiteindelijk is het natuurlijk ook maar een spelletje."

Van Maarten van Rossem kreeg Rob ook nog een 'nuchtere' tip voor de quiz. "Ik vroeg hem advies en hij zei tegen me: 'Tsja, of je weet het antwoord, of je weet het niet.' Daar had ik natuurlijk helemaal niets aan, maar ik heb wel heel erg met hem gelachen."