Het RIVM overweegt om een extra inenting te geven aan baby’s die risico lopen mazelen te krijgen door besmetting in een risicogebied. Maandag zal het Rijksinstituut dit in een overleg met deskundigen bespreken. Sinds 1976 wordt de eerste inenting tegen mazelen meestal in de veertiende maand gegeven. Hoe groot de groep is en vanaf welke leeftijd er extra gevaccineerd zal worden staat nog ter discussie, zo laat Roel Coutinho weten in een gezamenlijke reportage van EenVandaag en Omroep Gelderland.

Op dit moment zit er een gat van ruim een half jaar tussen het einde van de aangeboren immuniteit van een baby (ongeveer een half jaar) en de eerste vaccinatie (veertien maanden) - een periode waarin de baby niet is beschermd tegen de mazelen. Dat gat is groter geworden, omdat veel moeders vanwege vaccinaties nooit mazelen hebben gehad. Hierdoor zijn de immuniteitswaarden die ze bij geboorte aan hun kind meegeven lager komen te liggen.

Als de extra vaccinatie er komt, dan gaat dat waarschijnlijk pas in de herfst plaatsvinden, omdat het RIVM dan de grootste mazelenpiek verwacht. Men twijfelt nog, want inenten vóór de leeftijd van twaalf maanden kan ook averechts werken, omdat sommige kinderen langer hun aangeboren immuniteit behouden.

Op dit moment zijn er 67 kinderen met mazelen bekend. Het grootste deel van hen woont in het Rivierengebied. Dat deel van ons land ligt in de zogenaamde "Biblebelt". Veel mensen in die streek kiezen ervoor om hun kinderen uit geloofsovertuiging niet in te laten enten.

De laatste grote uitbraak van de mazelen was rond de millenniumwisseling. Toen werden 150 kinderen met mazelen in het ziekenhuis opgenomen en stierven er drie.

Bekijk hier het Nationaal Kompas Volksgezondheid van het RIVM over de mazelen.

De mazelenepidemie van 1999-2000: 3300 kinderen ziek, 150 ziekenhuisopnames en 3 sterfgevallen - ©

De Biblebelt in Nederland - ©

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.