Wie heeft er nog oude LEGO op zolder liggen? Grote kans dat dit speelgoed in waarde is gestegen. Door deze toename zijn er zelfs mensen die in LEGO handelen. LEGO-expert Gerben van IJken legt uit hoe dit kan.

Ongeopende LEGO-sets uit de periode 1987 tot en met 2015 stijgen gemiddeld 11 procent per jaar in waarde. Dit blijkt uit een onderzoek van twee Russische economen. Er valt dus veel winst te halen uit een klassieke LEGO-doos. Vaak zelfs nog meer winst dan met aandelen. Hoe kan dit?

Kevin handelt met veel succes in LEGO.

Oud seizoen is meer waard

Gerben van IJken (40) is LEGO-expert bij online verkoopplatform Catawiki. Op dit platform kunnen mensen hun 'zeldzame' LEGO aanbieden tijdens de wekelijkse LEGO-veiling. Van IJken bepaalt vervolgens de waarde van de LEGO-items. "Het is best wel een zeldzaam beroep."

De enorme waardestijging komt doordat LEGO met seizoenen werkt. Elk seizoen komt er een nieuw doosje en gaat het oude doosje met pensioen. "Heb je net een seizoen gemist? Dan heb je niet meer de kans hebt om die editie te kopen. Het merk creëert expres schaarste en het komt dan aan op de markt van vraag en aanbod. Mensen willen het LEGO-product nog liever als zij weten dat het niet meer wordt verkocht. Zij hebben er meer geld voor over."

Onvoldoende zakgeld

Het heeft ook te maken met massaproductie en zeldzaamheid. Een LEGO-helm in bijvoorbeeld een zwarte kleur kan veel meer geld waard zijn dan een witte. Dit komt doordat de zwarte helm maar een paar seizoenen is gemaakt, terwijl de witte helm in massaproductie gemaakt is.

Wat ook meespeelt is onvoldoende zakgeld. "Vroeger was je klein en wilde je heel graag een LEGO-ruimteschip, maar die mocht je nooit. Nu ben je ouder en wil je het alsnog en heb je het geld er ook voor."

Het ruimteschip Millenium Falcon werd op een veiling verkocht voor 5000 euro.
Bron: Brickbuilder
Het ruimteschip Millenium Falcon werd op een veiling verkocht voor 5000 euro.

Ruimteschip van 5000 euro

"LEGO is ontzettend populair. Er zijn meer LEGO-poppetjes op aarde dan mensen", zegt Van IJken lachend. De populariteit begon in de jaren 80 toen LEGO de ruimtevaartserie uitbracht. "In de doosjes van die serie zat ook altijd een helmpje die vaak kapotging. Als reactie hierop, heeft Benny, het hoofdpersonage van de film die daarna is uitgebracht, ook een kapot helmpje op. Een ongeopende doos uit de ruimtevaartserie kan nu veel geld waard zijn."

Ruim tien jaar later bracht LEGO de draaimolen uit. "Dit was echt een typische kermisdraaimolen, inclusief met paardjes." Deze draaimolen kon je voor ongeveer 250 euro kopen. Nu is dit speelgoed wel 2000 euro waard. "De prijs is vertienvoudigd." Van IJken ziet regelmatig dat het speelgoed voor enorme bedragen op de veiling wordt verkocht. Het ruimteschip Millenium Falcon uit de Star Wars-film had een inkoopprijs van rond de 400 euro, maar werd op de veiling verkocht voor 5000 euro. "Dat doet LEGO heel slim, want het speelgoed uit de Star Wars-serie wordt niet alleen verzameld door LEGO-fans, maar ook door Star Wars-fans."

Gerben met een deel van zijn LEGO
Bron: EenVandaag

Ongeopend fortuin

Wie ook LEGO op zolder heeft liggen en dat graag wil verkopen kan via de website Brickpicker.com zien hoeveel geld het waard is. Van IJken heeft een aantal tips voor de speelgoedhandelaars. "Maak nooit een LEGO-doos open. Ongeopend speelgoed is meer geld waard. Koop bovendien altijd grote LEGO-dozen, het liefst van een trein. En zorg ervoor dat je kinderen erbij wegblijven."

Zelf verwacht de LEGO-expert dat de NASA Apollo Saturn Raket nog veel in waarde gaat stijgen. "De raket is nu nog te koop in de winkels, maar is relatief zeldzaam. Maar anders kan je altijd nog thuis op zoek naar originele LEGO-doosjes uit de jaren 80 of 90. Dan ben je altijd binnen."

TV-reportage: Rijk worden dankzij oude LEGO-helmpje, het kan echt

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.