De rozen-revolutie in Georgië, de oranje-revolutie in Oekraïne en nu de tulpen-revolutie in Kirgizië. De oude aanhangers van Rusland moeten weg, om plaats te maken voor vernieuwers, aanhangers van de democratie.

In voormalige Sovjet-republieken is een domino-effect ontstaan: in de ene na de andere waait een nieuwe wind.

Democratie

In Kirgizië is de revolutie zonder bloedvergieten verlopen. Maar zal de democratie er stand houden? TweeVandaag ging naar de bakermat van de opstand, het stadje Osj in het zuiden. Daar werden de eerste plannen gesmeed om de autoritaire president te verjagen uit zijn Witte Huis.

Nieuwe verkiezingen

Het nieuwe parlement heeft gisteren Koermanbek Bakijev benoemd tot waarnemend president en premier. De 56-jarige Bakijev speelde als oppositieleider een hoofdrol in de massale burgerprotesten die afgelopen donderdag leidden tot het opstappen van president Askar Akajev en zijn regering. Directe aanleiding voor de volksopstand was het gesjoemel rond de parlementsverkiezingen, die eind februari en begin maart in twee rondes werden gehouden. In het parlement zaten vrijwel alleen partijen die loyaal waren aan Akajev. Volgens het parlement dat vorige week werd geïnstalleerd komen er op 26 juni opnieuw verkiezingen.

Revolutie in Kirgizië