Een ingehuurde jet met luxueuze fauteuils, een privévertrekje mét slaapplaats en een Belgische topkok die garant staat voor exquise gerechten. Z’n ambtenaren hebben ‘t goed geregeld, want “M” staat een pittige reis te wachten.

Een bliksembezoek aan Kabul om bij te kletsen met z’n collega’s, een inauguratie bij te wonen en de president op z’n donder te geven. “M” staat voor de minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen en de inauguratie is die van de Afghaanse president Hamid Karzai, die onder vuur ligt vanwege verkiezingsfraude en corruptie. Samen met cameraman Peter van der Linden zit ik een dagje in het kielzog van de minister.

De inwoners van Kabul hebben vandaag een verplichte vrije dag, straten zijn afgesloten, de winkels dicht. De ene na de andere VIP arriveert voor de ceremonie en colonnes geblindeerde fourwheeldrives scheuren op hoge snelheid door de stad. Zenuwachtige agenten en militairen. En niet zonder reden. Een week geleden ontplofte een ‘bermbom’ vlakbij het vliegveld (3 gewonden) en drie weken geleden richtten extremisten een bloedbad aan in een pension waar vooral VN-medewerkers logeren (7 doden). Verhagen en zijn gevolg worden dan ook streng bewaakt. Gepantserde auto’s, zwaarbewapende Nederlandse ex-commando’s en ex-mariniers die zijn ingehuurd om de stoet te escorteren en Marechaussees die geen moment van de ministers zijde wijken. Welkom in Kabul.

Maar volgens Verhagen is de situatie in Afghanistan wel echt aan het verbeteren. Steeds meer kinderen (jongens én meisjes) krijgen onderwijs en er is sprake van wederopbouw. De 1800 Nederlandse militairen in de provincie Uruzgan dragen daar hun steentje aan bij. Maar de vraag is voor hoelang nog. In de zomer van 2010 loopt de Nederlandse missie op haar einde. Zal Nederland langer blijven? Die vraag speelt de hele dag een belangrijke rol tijdens alle ‘onderonsjes’. Bij het ontbijt met minister Hillary Clinton op de Amerikaanse ambassade, bij het ‘kopje koffie drinken’ met minister Kouchner op de Franse ambassade, bij de lunch op het Afghaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en bij het ’theedrinken’ in het paleis van president Karzai. Verhagen is voor verlenging, maar hij mag zich in het openbaar niet uitspreken, want ‘Uruzgan’ ligt gevoelig in de coalitie..

Nu de avond is gevallen lijken de veiligheidsmedewerkers nog net iets zenuwachtiger te worden. “Afstand, afstand!”, roept onze bodyguard tegen de chauffeur. Voor ons rijdt een Hummer van het Amerikaanse leger. Een favoriet doelwit van de Taliban en Al Qaida. Uit de buurt blijven dus. “En ook die Amerikanen aarzelen niet om een salvo te lossen als een auto te dicht bij ze komt”, verduidelijkt de bodyguard. De Hummer slaat af naar links. Met hoge snelheid vervolgt ons konvooi zijn weg naar het vliegveld. Tot ziens Kabul. De beveiligers halen opgelucht adem als “M” veilig en wel aan boord van de privé-jet klimt.

Jelle Visser

Kabul, donderdag 19 november 2009

Bekijk hier de reportage:

Retourtje Kabul

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.