In afwachting van het enige relevante nieuws in de aanloop naar de conventies (namelijk: wie worden de vice-presidentskandidaten van Barack Obama en John McCain) een van de verklaringen waarom kandidaten van derde partijen het doorgaans lastig hebben bij de Amerikaanse verkiezingen:

Als je als partij een lastige onafhankelijke presidentskandidaat of een van een derde partij wilt tegenwerken, dan onderneem je pogingen om die kandidaat van het stembiljet te weren. Dat kan door bijvoorbeeld een zaak te beginnen zodat alle door de derde kandidaat ingezamelde handtekeningen onderzocht moeten worden. Staat Mickey Mouse op de lijst? Dan afvoeren die kandidaat. Ralph Nader is zo een aantal keer vakkundig van het stembiljet in enkele staten afgevoerd. In Pennsylvania bijvoorbeeld, waar in 2004 John Kerry met 51 tegen 48 procent won van president Bush.

Bob Barr, voormalig Republikein maar nu kandidaat voor de Libertarian Party, zou een gevaar voor John McCain kunnen opleveren. Maar de Republikeinse partij heeft nog geen enkele poging ondernomen om Barr tegen te werken. Hij wordt alleen vakkundig genegeerd. Het lijkt alsof de Republikeinse partij noch de McCain-campagne bang is voor mogelijk electoraal succes van Barr. Woordvoerster Amber Wilkerson van de Republikeinse partij: “We’re confident that McCain’s record of putting the country before politics will appeal to voters of all walks of life. Right now, we’re focused on John McCain’s message.”

Voorlopig gaan de Republikeinen er van uit dat Barr het sowieso moeilijk gaat krijgen om overal op het stembiljet te komen. Maar de geschiedenis geeft Barr het voordeel van de twijfel. Vanaf 1988 heeft de Libertarian Party altijd zijn kandidaat in 48 van de 50 staten op het stembiljet gekregen. De enige staten waar Barr dit jaar problemen kan verwachten zijn Oklahoma, waar hij het op een rechtszaak aan zal laten komen, en West Virginia. De Republikeinen hebben overigens nooit echt hun best gedaan om kleine kandidaten op rechts van het stembiljet te weren. Ze probeerden eerder linkse kandidaten te helpen om wel op het stembiljetten terecht te komen. Nader bijvoorbeeld kreeg vier jaar geleden steun van de Republikeinen. Maar als Barr stijgt in de peilingen, dan zouden de Republikeinen wel eens op hun traditie terug kunnen komen. Vooralsnog hebben ze er alle vertrouwen in dat Barr nog geen stipje op hun radar zal zijn. De Democraten hebben hoegenaamd geen enkel probleem met Barr. Zij wensen hem zelfs alle succes van de wereld.