Net als voor de zomer is de VVD de enige van de formerende partijen die groter is dan bij de verkiezingen. Andere partijen die tot vandaag meedingen naar een kabinetsdeelname zijn kleiner of even groot als in maart.

Dat blijkt uit de nieuwste zetelpeiling van EenVandaag en Ipsos.

Kiezer blijft bij VVD

De VVD staat deze maand op 39 zetels, 5 meer dan bij de laatste verkiezingen. D66 komt deze maand uit op 21 zetels. Dat is vrijwel hetzelfde beeld als voor de zomer, de kiezers zijn niet weggegaan bij de partijen.

Het CDA herstelt zich met 10 zetels nog nauwelijks van de interne strubbelingen die het voor de zomer had. De ChristenUnie blijft stabiel op 6 zetels.

Bekijk ook

Geen effect linkse samenwerking

Op links blijkt er geen duidelijk effect van de samenwerking tussen GroenLinks en PvdA. Beide partijen krijgen er 1 zetel bij, maar dat blijft binnen de marges en kan dus niet worden gezien als groei.

De SP, die in de linkse samenwerking buiten de boot lijkt te vallen, verliest 2 zetels. Daarmee komen ze uit op 7 zetels in totaal.

Lees je dit artikel op je smartphone? Draai het scherm voor betere weergave.

Nieuwe partijen

Op rechts valt JA21 vergeleken met een maand geleden iets terug, van 7 naar 5 zetels. Net als alle andere nieuwe partijen, Volt en de BoerBurgerBeweging, blijft JA21 op winst staan ten opzichte van de verkiezingen.

Deze maand zijn de drie nieuwe partijen bij elkaar goed voor 13 zetels.

info

Over het onderzoek

De zetelverdeling is gebaseerd op onderzoek van Ipsos onder een representatieve steekproef van 1.008 stemgerechtigde Nederlanders. De gegevens zijn verzameld van 27 tot en met 30 augustus 2021. Het onderzoek is gewogen op leeftijd, geslacht, opleiding, regio, werkzaamheid en stemgedrag bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen. Voor de zetels gelden statistische marges van +/- 1 procent bij de kleine partijen en +/- 2.5 procent bij de grootste partijen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.