Rechter Willem Korthals Altes (68) voelt zich fit en wil niet stoppen met werken. Alleen moet hij dat wel, want rechters mogen niet langer doorwerken dan tot hun zeventigste. Daarom start hij nu een bodemprocedure.

Over 28 maanden komt er een einde aan een lange loopbaan in het recht van Korthals Altes. Hij werkte op strafzaken, failissementszaken en fraudezaken. Nu moet hij noodgedwongen stoppen vanwege een wet uit 1932. Zijn advocaat Channa Samkladen vindt de wet verouderd. “De wet is ooit gemaakt toen mensen niet veel ouder werden dan zeventig. Nu wordt iederen een stuk ouder en blijven mensen langer fit.”

Rechter Korthals Altes sluit zich hierbij aan. “Ik sport een paar keer per week en ben geestlijk nog gezond. Ik wil dolgraag mijn everaring blijven gebruiken.”

Altes hoopt op een positieve uitspraak. “Veel collega’s van mijn leetijd zijn erg benieuwd wat eruit komt. Zij willen ook langer doorweken. Als we de wet niet veranderd krijgen, dan kunnen we altijd regelen dat ik nog als plaatsvervangend rechter aan de slag mag blijven. Want net als artsen of wetenschappers, kunnen ook rechters op leeftijd nog van grote waarde voor de samenleving zijn.”