Jongeren en politiek: het blijft vaak een lastige combinatie. Voor politici zijn jongeren moeilijk te bereiken en opkomstcijfers bij verkiezingen liggen onder jongeren laag. Dat kan en moet anders, dacht rap- en zangduo Prince & Gillie. In samenwerking met de Jongerenraad Almere en JVSA roepen zij met een speciaal nummer jongeren op te stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen. "Als je 18 jaar wordt, heb je een belangrijke stem! Een stem die krachtig is!"

Prince & Gillie zijn zo'n twee jaar actief in de Nederlandse muziekscene. In die tijd brachten ze vier singles uit, en werden ze onder andere al 'Artist of the Week' op radiozender FunX. Voor het nieuwe nummer 'Jouw Stem Telt Ook!' werden ze benaderd door een jongerenwerker uit Almere, Romeo Lobo. "Hij vroeg of we iets voor Almere konden betekenen", vertelt Prince. "Hij heeft ons aangespoord om het nummer te maken."

De mannen zijn allebei ook nog jong: 21 en 22. Daardoor kunnen ze zich goed verplaatsen in de jongeren voor wie ze het nummer schreven. Het is inmiddels gepresenteerd aan de gemeenteraad in Almere en kreeg ook daar goede reacties.

Prince & Gillie rappen live bij EenVandaag

Niet stemmen is ook stemmen

Met 'Jouw Stem Telt Ook!' willen de muzikanten jongeren inspireren om te gaan stemmen, en laten weten dat het een belangrijk recht is. "En de meeste jongeren luisteren toch naar rapmuziek", zegt Gillie. Zelf geeft hij aan het belangrijk te vinden om je goed in te lezen. "Ik ga zelf blanco stemmen. Daarmee wil ik aangeven dat ik vind dat politici veel beloven, maar niks doen." Andere jongeren zouden zich volgens hem dan ook goed moeten informeren.

Prince heeft nog een andere reden om jongeren actief mee te laten doen bij de verkiezingen. "Jongeren moeten zich beseffen: niet stemmen is ook stemmen. Niet veel mensen zijn daarvan op de hoogte. Als je niet deelneemt, doe je toch mee." Hij hoopt jongeren mee te geven dat iedereen invloed kan uitoefenen. "Als je bijvoorbeeld een baantje bij de Albert Heijn hebt, denk je dat je geen invloed hebt, maar dat heb je wel degelijk."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.