Op de Middellandse Zee heeft zich mogelijk de grootste ramp met een boot vol vluchtelingen tot nu toe voltrokken. Het schip met zo'n zevenhonderd mensen aan boord kapseisde in de nacht van zaterdag op zondag. Hoewel de kans klein is dat er nog overlevenden worden gevonden, zoeken schepen nog altijd naar slachtoffers.

Tragedies op de Middellandse Zee zijn inmiddels bijna dagelijkse praktijk. Na de ramp van afgelopen weekend vielen vandaag drie doden in de buurt van het Griekse eiland Rhodos, en raakten nog twee schepen met vluchtelingen in de problemen.

Vriend en vijand zijn het erover eens dat het zo niet langer kan. Maar hoe wel? Moeten de grenzen compleet dicht, zoals Australië doet? Moeten we meer patrouilleren in de Middellandse Zee? Moeten we opnieuw militair ingrijpen in Libië? Of moeten vluchtelingen verspreidt worden over Europa?

De EU houdt donderdag een top met regeringsleiders en staatshoofden van alle 28 lidlanden.

In EenVandaag een gesprek met Libië-kenner Gerbert van der Aa. Hij  was onlangs nog in Libië en Sudan. Verder een gesprek met hoogleraar Migratiestudies Han Entzinger die jarenlang de Nederlandse regering en Europese Commissie adviseerde over migratieproblemen en Sophie in ‘t Veld, Europarlementariër voor D66.

TragedieHet schip waarop honderden doden zijn te betreuren sloeg om ten zuiden van het Italiaanse eiland Lampedusa. Een passerend koopvaardijschip zag de boot omslaan en sloeg alarm. Waarschijnlijk kapseisde het schip doordat de inzittenden de aandacht van het schip probeerden te trekken en daarbij de boot uit evenwicht brachten. 

Het lenteweer zorgt ervoor dat er veel meer vluchtelingen vanaf de Afrikaanse kust in de richting van met name Italië varen. Die overtocht is levensgevaarlijk: sinds het begin van dit jaar zijn al zo'n 1500 mensen omgekomen. Vorig jaar stierven 3600 mensen in de Middellandse Zee. Zo'n 170.000 mensen kwamen in 2014 wel aan.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.