Na de dieprode cijfers die de PvdA in 2017 noteerde, zit de partij inmiddels weer in de lift. Partijleider Lodewijk Asscher treedt het nieuwe seizoen dan ook vol vertrouwen tegemoet. Qua politiek én voetbal.

Goedgeluimd en vol bravoure loopt Asscher zich warm voor het nieuwe politieke seizoen. Dat is wel eens anders geweest, want het recordverlies dat de PvdA onder zijn aanvoering in 2017 boekte, zit nog vers in het geheugen.

Herpakt

Asscher blikt terug op die periode: "Bij ons was de nederlaag zo groot dat mensen er toch een beetje van geschrokken waren. Ik denk dat ze het ons echt niet gunden, dat het té extreem was. En als ze er al plezier aan hadden, lieten ze dat niet aan mij merken, wat ook wel verstandig is."

Waar de PvdA indertijd nog genadeloos door de kiezer werd afgestraft voor deelname aan een kabinet met de VVD (verlies van 29 zetels, red.), heeft de partij zich onderhand herpakt. Bij de verkiezingen voor het Europees Parlement, met Frans Timmermans als lijsttrekker, rolde de partij zelfs als grootste uit de bus.

Lotgenotencontact

Het verschil van dag en nacht is voor Asscher een bewijs dat de partij bestaansrecht heeft. Dat stond twee jaar terug nog wel eens ter discussie, iets wat ook andere partijen wel eens is overkomen. Hij sprak erover met Mark Rutte, Alexander Pechtold en Sybrand Buma. "Ze waren heel aardig, vertelden dat ze min of meer hetzelfde hadden meegemaakt. Pechtold had op een gegeven moment bijvoorbeeld drie zetels in de Kamer en stond op nul in de peilingen. Dus werd er gepraat over het opheffen van de boel."

"Pechtold zei: 'Leer nou dat ambacht, zorg dat je goed bent in debatten. Want als je een goede interruptie hebt, maakt het niet uit of je veertig mensen achter je in de bankjes hebt of twee'." Van premier Rutte kreeg Asscher het advies om zijn eigen toon te vinden, terwijl voormalig CDA-voorman Buma hem iets anders voorhield. "Hij zei dat de PvdA, net als het CDA, in de hoofden van mensen altijd een grote partij blijft."

"Je bent tenminste nog de baas van iets", kreeg Lodewijk Asscher van een van zijn kinderen te horen toen hij zei dat hij geen minister meer was, maar nog wel de PvdA leidde.

Samenwerking niet vanzelfsprekend

De PvdA liet zich de afgelopen twee jaar flink gelden vanuit de oppositiebanken. Daar zitten sociaaldemocraten sinds dit jaar weer tamelijk comfortabel, nadat de coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie na de Statenverkiezingen haar meerderheid in de Eerste Kamer kwijtraakte.

"Dit najaar wordt het kabinet voor de eerste keer ermee geconfronteerd dat het een minderheid heeft in de Eerste Kamer. Voor alle wetgeving hebben ze een meerderheid nodig, die kunnen ze met ons, GroenLinks of met Forum vinden. Maar we moeten wel duidelijk maken dat dat niet vanzelf spreekt. Als je steun van ons wilt, moeten de plannen echt gaan veranderen."

Ziyech-doel

Met een helder sociaaldemocratisch profiel poogt Asscher zijn partij naar een volgende verkiezingsoverwinning te loodsen. Maar waar de politicus, geheel volgens huisstijl, nogal eens ageert tegen topsalarissen, blijkt hij privé daarin een stuk minder dogmatisch.

Zo startte Asscher eerder een petitie met het pleidooi om Ajax-voetballer Hakim Ziyech voor de Amsterdamse club te behouden. Deze zomer werd bekend dat Ziyech zijn contract ook daadwerkelijk heeft verlengd en, vooralsnog, dus niet naar een buitenlandse competitie verkast.

'Absoluut meten met twee maten'

Asscher en diens ruim 27 duizend petitie-ondertekenaars zijn daarmee op hun wenken bediend, al is de politicus realistisch over zijn eigen invloed. Asscher: "De petitie heeft daar niets mee te maken. Ik denk dat Ziyech een gevoelsmens is en op zijn plek is. Geld speelt zeker een rol, hij kon ook naar Sevilla en dan had hij vast nog meer verdiend, maar dan had hij niet bij zo'n mooie club gespeeld als Ajax."

Dat het niet helemaal 100 procent consequent is, geeft hij ruiterlijk toe: "Maar als je zo'n briljante voetballer kunt behouden, betaal hem dan een beetje extra. Dan kunnen we daar met z'n allen van genieten. Ja, het is absoluut met twee maten meten: ik maak niet alles politiek."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.