Van 38 naar 9 zetels: de Partij van de Arbeid lijdt de grootste nederlaag uit de parlementaire geschiedenis. In geen enkele gemeente zijn de sociaal-democraten de grootste geworden. Lijsttrekker Asscher sprak van een “bittere avond”. Waar is het mis gegaan? 

Met een verlies van 8 zetels wordt ook de VVD afgestraft voor het kabinetsbeleid van de afgelopen jaren, maar de grote verliezer is toch de partij van Lodewijk Asscher. 

De achterban van de PvdA lijkt onvergeeflijker dan die van de VVD, maar oud-voorzitter Felix Rottenberg hekelde ook de late en zwakke campagne van de partij. Ook de strijd tussen Asscher en Samsom zou de sociaal-democraten geen goed hebben gedaan.

EenVandaag is in Almelo, waar de PVV van Geert Wilders de grootste is geworden. Opvallend, want van oudsher is de stad roodgekleurd. Zo haalde de PvdA bij de Kamerverkiezingen in 2012 nog 29% van de stemmen, tegenover 5,6% in 2017. PvdA-raadslid Marjolein Wessels is geschrokken door de uitslag en stelt dat zij de schuld krijgen van de bezuinigingen van Rutte II.