De PvdA in onder andere de Rotterdamse deelgemeente Feijenoord is in de greep van de Turkse achterban. De PvdA leunt qua kiezers sterk op de Turken, die op hun beurt allerlei zaken voor de eigen gemeenschap regelen via Turkse volksvertegenwoordigers en ambtenaren. 

Dat blijkt uit onderzoek van Dossier EenVandaag, het nieuwe onderzoeksprogramma dat vanavond om 21.25 uur te zien is op Nederland 2. Een van de dossiers is die van het jarenlang gedogen van een brandonveilig, illegaal meisjesinternaat op de zolder van een Turkse moskee in de deelgemeente Feijenoord.

Druk op ambtenaren

Uit geheime opnames van ambtelijke overleggen over dit internaat, komt duidelijk een beeld naar voren van de politieke bemoeienis en druk die uitgeoefend zou worden op ambtenaren om enerzijds niet op te treden, en anderzijds mee te werken aan de eisen van de Turkse gemeenschap.

Die willen een nieuwe moskee bouwen, waarin alle functies gelegaliseerd worden (internaat, winkel, kapper). Als drukmiddel wordt de onveilige situatie in de huidige moskee gebruikt. Op de opnames is te horen hoe ambtenaren zich voor het karretje laten spannen van de Turkse gemeenschap.

'Karakus beschadigd'

Oud-burgemeester van Rotterdam, Bram Peper, vindt dat wethouder Karakus beschadigd is door de opnames die EenVandaag aan hem heeft laten horen. Het cliëntelisme is al jarenlang een probleem binnen zijn PvdA. Hij, en andere PvdA-prominenten, vinden geen gehoor als ze hierover aan de bel trekken. Peper: 'De reactie was van: "Die Peper heeft weer wat." Je wordt een beetje uitgemaakt voor iemand die het niet zo goed meer kan volgen. Wouter Bos heeft hier een paar jaar daarvoor ook iets over gezegd en die werd toen verschrikkelijk op z’n vingers getikt.' 

Mond houden

Maar ook wordt gesteld dat critici hun mond moeten houden omdat dit niet goed zou zijn voor hun politieke carrière. Oud-wethouder deelgemeente Feijenoord en PvdA-prominent Robbert Baruch vertelt: 'Ik heb een groot aantal dingen geprobeerd aan de orde te stellen. Maar ik werd op het matje geroepen bij wethouders, leden van het partijbestuur zeiden tegen me: "Het is toch verstandig als je gewoon je mond houdt, dat is misschien voor je politieke carrière ook wel beter."' 

Ook oud-voorzitter Ruud Koole waarschuwt en vindt dat de PvdA sterker op moet treden tegen het cliëntelisme vanuit Turkse hoek, waarvoor de partij ook ruimte biedt.

Spekman

PvdA-voorzitter Hans Spekman wuift de kritiek weg, sinds hij voorzitter is wordt er hard aan integriteit gewerkt, zijn deur staat altijd open voor kritiek. Hij vindt het schandalig als er door leden van het PvdA-bestuur gedreigd is richting andere PvdA-ers. De positie van Karakus en de ophef rond het illegale internaat is wat hem betreft afgerond.

In de uitzending van vanavond komt kort PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom voorbij die Hamit Karakus ‘alles waar de partij voor staat, de vleesgeworden emancipatie' noemt. 

Uitzending

Verslaggever Sander 't Sas is vanmiddag te gast bij Radio EenVandaag en vanavond op televisie om te vertellen over het onderzoek. In de Radio-uitzending reageert Lily Sprangers van het Turkije-instituut. 

Dossier EenVandaag

De eerste aflevering van het nieuwe onderzoeksprogramma Dossier EenVandaag is vanavond om 21.25 u te zien op Nederland 2 en op deze site. Ook wordt een versie met Turkse ondertiteling aangeboden. 

Volledig interview PvdA-voorzitter Hans Spekman

Promo Dossier EenVandaag

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.