De helft van de Nederlandse studenten heeft tijdens de studie last van psychische klachten. Dat blijkt uit onderzoek van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb). HBO-studenten hebben relatief vaker last van psychische klachten dan studenten aan de universiteit en vrouwen spannen de kroon.

Kritisch

Ruim elfhonderd studenten deden mee aan het onderzoek. Meest voorkomende klachten zijn depressie, vermoeidheid, stress en angst. Veel studenten zijn kritisch over de begeleiding die ze krijgen vanuit hun onderwijsinstelling.  LSVb-voorzitter Kai Heijneman in EenVandaag: “De begeleiding van hogescholen en universiteiten moet beter. Het moet helder zijn waar studenten met psychische klachten naartoe moeten.”

Taboe

Studenten geven aan dat het onderwerp onder mede-studenten nog altijd taboe is: “Je kunt beter een been breken of dyslexie hebben. Daar heeft iedereen begrip voor. Als je zegt: ik heb iets geestelijks dan weten mensen niet hoe ze ermee om moeten gaan,” aldus een student in EenVandaag.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.