Veldhoven gaat als eerste gemeente samenwerken met het bedrijfsleven om statushouders te helpen integreren. Private investeerders zetten ruim een miljoen euro in voor taallessen aan 70 statushouders. Ze krijgen ook intensieve begeleiding om zo snel mogelijk toe te treden tot de arbeidsmarkt. Voor de gemeente Veldhoven kan dit de oplossing zijn voor het reguliere, moeizame inburgeringstraject van de overheid.

Voorlopig doen 52 van de 200 statushouders in Veldhoven mee aan het project. Ze zijn 40 uur per week aan de slag bij de start-up IamNL, die het project uitvoert. Het project wordt ook wel een ‘social impact bond’ genoemd – een bedrijf sluit een prestatiecontract met de overheid waarin een maatschappelijk probleem met meetbare impact wordt aangepakt. Met 1 miljoen euro van twee investeerders krijgen de statushouders intensieve taallessen en begeleiding naar de arbeidsmarkt.

‘IJzersterke business case’

“Het is een ijzersterke business case,” zegt wethouder Mariënne van Dongen-Lamers over het project. Lukt het een statushouder om na het traject twee jaar onafgebroken te werken, betaalt de gemeente de waarde van zes jaar bijstand aan de investeerder. “Het is voor ons een groot voordeel dat wij geen financieel risico lopen. Dat ligt bij de investeerders. Het kost ons alleen geld als we succesvol zijn, en dan nog altijd minder dan dat de bijstand ons nu kost.” 

De wethouder baseert dit op een onderzoek onder Eritrese en Syrische statushouders in Zuidoost Brabant. Daaruit blijkt dat statushouders gemiddeld acht tot tien jaar in de bijstand zitten. 

Ineke Hurkmans, die het project uitvoert namens start-up IamNL, vertrouwt erop dat de 70 statushouders na het afronden van dit traject wel echt uit de bijstand blijven. “Omdat het risico bij de investeerder ligt is er een veel groter impuls om het project te laten slagen en ervoor te zorgen dat het de statushouders lukt om werk te vinden.”

Naast de intensieve taallessen moeten de statushouders de start-up zelf draaiend houden. Het idee is dat ze hierdoor beter voorbereid zijn om echt te gaan werken. “Wat je merkt is dat er een drempel is vanuit werkgevers om statushouders aan te nemen,” zegt Ineke Hurkmans. “Via dit traject leren ze waar ze goed in zijn en hoe ze dat aan een werkgever kunnen overbrengen.”

‘Overheid heeft het niet goed geregeld’

“De gemeente heeft het geld simpelweg niet voor deze intensieve begeleiding,” zegt wethouder Mariënne van Dongen-Lamers. “In Veldhoven zag ik dat statushouders niet genoeg bezig waren. Statushouders zijn nu bijna veroordeeld tot een slecht systeem.” Dat er nu zoveel aandacht is voor het project vindt de wethouder opvallend. ”Privaat geld triggert blijkbaar de aandacht, maar eigenlijk laat dit zien dat het de overheid gewoon niet is gelukt om het goed te regelen.”

De investeerders moeten nog afwachten of zij hun investering en een rendement kunnen terugverdienen. Het project is in november gestart en tot nu toe zijn er acht mensen ingeburgerd die op zoek zijn naar werk. 
 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.