PostNL postbodes krijgen er binnenkort misschien wel extra taken bij die niets meer met post bezorgen te maken hebben. Geenstijl heeft naar buiten gebracht dat ze namelijk tussen het afleveren van de pakketjes moeten letten op het aantal rieten daken in hun wijk.

Uit een intern bericht van het postbedrijf blijkt dat op 28 november een landelijke proef gehouden wordt in opdracht van het bedrijf Infofolio. Dit bedrijf verzamelt informatie voor verzekeraars, die op hun plaats risico’s op brand kunnen inschatten. Maar hier blijft het niet bij. Al eerder werd bekend dat postbodes ingezet om bijvoorbeeld ‘verdachte situaties’ in een wijk door te spelen naar de politie.

De provincie Brabant is vorig jaar begonnen met het project waarbij postbodes als het ware een buurtprevencie 2.0 zouden moeten worden. Verdachte situaties kunnen ze melden aan hun leidinggevende.  

Maar hoe lang zal het duren voor de postbodes als een soort ‘levende cookie’ doorgeven welke huisdieren we hebben, hoe slecht onze kozijnen er aan toe zijn of wat voor auto we op het pad hebben staan? Vincent Böhre van Privacy First is niet blij met deze veranderingen binnen PostNL: ‘’Ik dacht toen ik het las dat het een 1 april grap was. Het is absurd. Daar is een postbode nooit voor bedoeld geweest.’’

update
clock 09-11-2017 01:00

Reactie Infolio

Infofolio is op zoek gegaan naar een effectieve en haalbare methode om tot deze kwaliteitsverbetering te komen. Op zich zou dat kunnen aan de hand van luchtfoto’s en straatbeelden van bijvoorbeeld Google Maps en Street View. Deze methode is echter veel te bewerkelijk en kostbaar. Daarom heeft zij besloten gebruik te maken van een nieuwe dienst die door PostNL wordt geboden onder de naam ‘Verbonden Samenleving’.

Wanneer een postbezorger van PostNL dagelijks in een gebied actief is om zijn werk te doen, dan is deze bezorger ook in de goede positie om voor de maatschappij relevante diensten te bieden zoals het signaleren van losliggende tegels, gevallen boomtakken of inventariseren van andere gegevens uit de openbare ruimte. Dit sluit heel goed aan bij de kwaliteitsprocessen en -wensen van Infofolio om te kunnen komen tot een wezenlijke verbetering van de kwaliteit van het vastgoedregister van Infofolio.

Na een succesvolle pilot gaan de bezorgers van PostNL daarom binnenkort op pad om tijdens de bezorging de volledigheid en kwaliteit van het kenmerk dakbedekking voor Infofolio te verbeteren. Met behulp van een applicatie op de telefoon gaan de bezorgers in hun bezorggebieden vastleggen of er wel of niet sprake is van de aanwezigheid van een rieten kap bij een opstal. Aan het begin van 2018 zijn deze gegevens gevalideerd en verwerkt in de Adresscan Informatiedienst.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.