Iba Abdo is in Nederland het symbool geworden van de Facebook-generatie die de ontwikkelingen van de Arabische lente op de voet volgt. Ze werd geboren in het Noordoosten van Syrië en kwam tien jaar geleden naar Nederland in navolging van haar vader die politiek vluchteling is. Vanavond in EenVandaag een portret van deze jonge politica.

Iba Abdo, geboren in 1987, is politicologe en masterstudente International Relations and Diplomacy aan Universiteit Leiden. In 2001 vluchtte ze met haar familie uit Syrie naar Nederland als politiek vluchteling.

Ongeveer een maand geleden brak in Damascus, de hoofstad Syrië, onrust uit. Na oproepen op Facebook gingen tientallen jongeren de straat op. De politie knuppelde de betoging uit elkaar en arresteerde vier jongeren. Het was naar verluidt het eerste openlijke protest in Syrië sinds 1963. In 1963 werd de noodtoestand in het land uitgeroepen. Dit gebeurde na een staatsgreep waarbij de nog altijd regerende Baathpartij aan de macht kwam. Sindsdien zijn alle openbare bijeenkomsten verboden en worden burgers ernstig beperkt in hun vrijheid. Vorige week donderdag werd de noodtoestand na 48 jaar opgeheven.

Portret van een politieke vluchtelinge uit Syrië