Politie en justitie willen meer bevoegdheden om digitale kinderlokkers die minderjarigen overhalen tot seksuele handelingen in de val te lokken. Met lokpubers willen de opsporingsautoriteiten dit toenemende probleem dat ‘grooming’ heet eerder opsporen.

Commissaris Walter van Kleef van de Nationale Politie dringt aan op aanpassing van de wet. “Nu zijn we vaak reactief. We zouden veel liever de schade beperkt houden en vooraf ingrijpen”, zegt de landelijk expert zedenzaken. “Als politie hebben we altijd te maken met de wetgeving. Inzet van de lokpuber is op dit moment niet aan de orde. Ik ben wel blij dat het Openbaar Ministerie zich nu met de wetgever inspant om dat wel mogelijk te maken. We lopen anders achter de feiten aan. Ik zou voor de grote zaken blij zijn als we meer mogelijkheden krijgen om actief op te sporen.”

Grooming

Van Kleef beschikt niet over exacte cijfers, maar constateert dat het aantal strafbare zaken waar de politie onderzoek naar doet snel toeneemt en dat daders gehaaider worden. “De stijging van het aantal slachtoffers baart mij zorgen. Wat wij merken is dat steeds meer van onze opsporingscapaciteit gaat zitten in grooming. Het is een maatschappelijk verschijnsel dat veel meer moet beklijven bij de politiek en alle instellingen die ermee te maken hebben. Het is een gedeeld probleem.“

Omvangrijke zedenzaak

Aanleiding is de omvangrijke zedenzaak waar politie en justitie in Noord-Nederland onderzoek naar doen. Een 48-jarige man uit Cuijk wordt ervan verdacht 300 meisjes, 10 tot 17 jaar oud, te hebben aangezet tot seksuele handelingen voor de webcam. Een aantal van hen zou hij seksueel hebben misbruikt tijdens ontmoetingen. Bij de verdachte thuis trof de recherche duizenden video’s en tienduizenden foto’s die de man van de slachtoffers had gemaakt. De zaak is naar buiten gebracht omdat de politie veel slachtoffers nog hoopt te identificeren.

In EenVandaag een interview met zeden-expert Walter van Kleef. Ook spreken we met een meisje dat in een eerdere zaak slachtoffer werd van grooming.

Onderzoek onder jongeren

Uit een onderzoek onder het 1V Jongerenpanel bleek dat eenderde van de ondervraagde jongeren  wel eens op internet door een vreemde op een seksueel getinte manier is benaderd. EenVandaag onderzocht ook of ouders weten wat hun kinderen online allemaal doen. Bijna de helft van de jongeren gaf aan dat hun ouders hier geen idee van hebben.

Bekijk hieronder een eerdere reportage over het inzetten van lokpubers om grooming tegen te gaan.

Lokpubers inzetten: mag dat?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.