Soms lijkt het of onze regering niets te zeggen heeft. Hoe groter het probleem, des te harder roepen ministers dat zij er niet over gaan. Meestal verwijzen zij naar een collega, maar die doet vervolgens hetzelfde. Soms verwijzen ministers naar gemeenten, waar raadsleden te horen krijgen dat de minister er over gaat. Vaak verschuilen ministers zich achter Europa, maar dezelfde Europese richtlijnen worden in andere landen heel anders uitgewerkt.

De Tweede Kamer moet zich niet voor de gek laten houden. Voor een debat over topinkomens heb ik het halve kabinet uitgenodigd. En dat werkte, duiken voor de eigen verantwoordelijkheid was niet meer mogelijk. Maar steeds vaker merk ik dat het geen smoesjes zijn. Dat ministers écht minder te zeggen hebben. Over dingen die mensen het meeste raken. Huisvesting, onderwijs, zorg. Energie, veiligheid, openbaar vervoer.

Je merkt het in de debatten. Woningbouwverenigingen zijn ooit opgericht om huizen te onderhouden, nu moeten politici de corporaties smeken om geld te investeren. We spreken nauwelijks over hoe we onze ouderen verzorgen, maar vooral hoe we voorkomen dat instellingen failliet gaan. We debatteren niet over goed onderwijs voor onze kinderen, maar over de vraag of leraren uren moeten schrijven.

Energiebedrijven waren ooit van gemeenten, waarbij mensen hun lokale bestuurders konden aanspreken. Nu zijn die energiebedrijven gefuseerd en verkocht, aan Duitse en Zweedse overheidsbedrijven. Een deel van het openbaar vervoer is in handen van een Frans staatsbedrijf, gedupeerde reizigers kunnen zich het beste melden bij president Sarkozy. Het duurt niet lang meer voordat er meer particuliere beveiligers zijn dan reguliere agenten en bedrijven verantwoordelijk worden voor het toezicht op de openbare ruimte.

Politici hebben zichzelf in de boeien geslagen, maar hebben ook de sleutel in handen. Mensen spreken ons aan op onze publieke voorzieningen. Zullen we dan ook maar weer de verantwoordelijkheid op ons nemen?

Ronald van Raak is Tweede Kamerlid voor de SP

Politici slaan zichzelf in de boeien

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.