Nieuwe inzichten en doorbraken in de medische wetenschap kunnen wel eens uit een heel onverwachte bron komen: onze poep. In het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam zijn ze al ver. Daar worden zogenaamde 'poeptransplantaties' gedaan. Gezonde poep inbrengen lijkt heel heilzaam voor mensen met chronische diarree en chronische dikke darmontsteking. Onderzoek naar deze behandelmethode gaat bovendien inzichten leveren voor het begrijpen en behandelen van aandoeningen als diabetes en leververvetting.

EenVandaag spreekt met internist Max Nieuwdorp en maag-, darm en leverarts Cyriel Ponsioen van het AMC over de huidige stand van zaken rondom poeptransplantaties. Verder brengt verslaggever Bart Hettema een bezoek aan de Taymount Clinic in het Britse stadje Hitchin. Daar behandelen Glenn Taylor en zijn vrouw Enid nu al een paar jaar honderden darmpatienten uit de hele wereld; vaak mensen die ten einde raad zijn omdat ze in de reguliere geneeskunde geen oplossing voor hun klachten vinden.

Op dit moment wordt in het AMC een zogenoemde trial gehouden voor patienten met colitis ulcerosa, oftewel chronische ontsteking van de dikke darm. Jos Blijleven was een van die patienten in de trial. Zijn situatie was ellendig en uitzichtloos, totdat hij poep en bacterien van een gezonde donor toegediend kreeg. Al snel was hij weer de oude. Of, zoals hij zelf stelt in de uitzending: “Ik kwam van de hel in de hemel terecht.”

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.