Uitzendkrachten in de pluimveeverwerkende industrie worden structureel onderbetaald. Werknemers verdienen onder het wettelijk minimumloon en worden in lage loonschalen gehouden. Daardoor verdienen zij jaarlijks tot duizenden euro’s minder dan waar zij recht op hebben. 

Personeel dat klaagt wordt onder druk gezet en geïntimideerd. Dat stelt vakbond FNV Bondgenoten vanavond in EenVandaag.

FNV Bondgenoten deed onderzoek bij 10 bedrijven, die samen goed zijn voor 40 procent van de werkgelegenheid in de sector. Geen van de bedrijven hield zich volgens de vakbond aan de regels. Door het massaal en structureel ontduiken van de CAO steken betrokken werkgevers en uitzendbureaus volgens de bond jaarlijks tussen de 12 en 22 miljoen euro in eigen zak.

Duizenden euro’s schade

In de pluimveeverwerkende industrie werken 8.000 mensen van wie 3.000 uitzendkrachten, veelal afkomstig uit Oost-Europa. Het eerste half jaar vallen zij onder de uitzend-CAO. Doordat deze volgens de vakbond verkeerd wordt toegepast verdienen uitzendkrachten onder het wettelijk minimumloon. Op jaarbasis kan ze dat vele honderden euro’s schelen.

Na een half jaar moeten de uitzendkrachten worden betaald volgens de CAO van de sector. Dat gebeurt vaak niet, stelt FNV Bondgenoten. Individuele werknemers lopen daardoor volgens de bond duizenden euro’s mis. De schade loopt in extreme gevallen op tot meer dan 10.000 euro.  

Intimidatie

EenVandaag sprak met uitzendkrachten die al jarenlang in de pluimveesector werken. Ze zeggen zwaar onder druk te worden gezet: “Ik werk al jaren voor hetzelfde minimumloon en als ik er wat van zeg krijg ik te horen dat ik weer naar Polen kan vertrekken.” Volgens FNV Bondgenoten zijn dreigementen en intimidatie eerder regel dan uitzondering in veel bedrijven.

Brancheorganisatie van de pluimveeverwerkende industrie Nepluvi ontkent de aantijgingen en is woedend: “We hebben geen behoefte om na dit rapport nog met de FNV te praten. Het rapport is onzin.”