Ze hoeven niet meer, maar willen nog wel graag. Frans en Ineke zijn met pensioen, maar helpen bij het managen van een camping in Overijssel. Want stilzitten, dat is niets voor het stel.

Veel jong gepensioneerden zoeken een baantje om bezig te blijven, zichzelf nuttig te maken en onder de mensen te blijven. Maar iets vinden dat bij je past, is nog een hele uitdaging. En andersom geldt hetzelfde: vind als werkgever de geschikte oudere kandidaten maar.

Niet stilzitten

Frans (68) en Ineke (67) Hammer kwamen een advertentie tegen in de krant en dat leek ze wel wat. De seizoensdrukte managen op een camping, gasten verwelkomen en daar zelf met hun caravan tussen staan. Op een locatie naar keuze. Het werd Overijssel, niet ver van huis.

Het bevalt het stel zo goed dat ze de hele zomer blijven. "Als je je hele leven lang gewerkt hebt moet je niet gaan stilzitten, want dan ben je snel klaar", zegt Frans terwijl hij broodjes smeert. De twee zijn qua werk wel wat gewend. Ze hadden samen een horecabedrijf, werkten in de zorg en in het onderwijs.

Lees ook

'Met 80 ben je nog niet oud'

Ze werken dan ook graag door, ook al zijn ze gepensioneerd. "Vroeger was je oud toen je 65 was. Als je gelukt hebt, ben je het nu met 80 nog niet." Toch snappen sommige leeftijdgenoten niet helemaal dat de twee het campingwerk doen. "Maar die vonden het vroeger ook raar dat Ineke altijd bleef doorwerken toen we kinderen hadden", zegt Frans.

Ze gaan zelf graag kamperen, door heel Europa. Het werk op de Nederlandse camping is een leuke aanvulling op hun AOW. Voor het geld hoeven ze het niet te doen, want het gaat wel om een beperkte vergoeding.

Ineke
Bron: EenVandaag
Frans en Ineke heten de nieuwe campinggasten welkom

Wisselingen

Vandaag arriveren er weer nieuwe gasten. Op een bordje voor de tent van Frans en Ineke staan de namen van de gezinnen die aankomen. Het stel zorgt ervoor dat de grote bungalowtenten schoon zijn, en dat alle gemakken waar die mee zijn uitgerust schoon en opgeruimd blijven. Dat wordt nog weleens druk.

"Gisteren hadden we vijf of zes wisselingen", vertelt Ineke. "De eerste nieuwkomers stonden al voor onze neus toen de laatste uitcheckers nog bezig waren."

Pensionado's: een gat in de markt

Commercieel manager Marieke de Boer van Rent-a-Tent kijkt tevreden toe, terwijl het laatste gezin incheckt. De Hammers hebben een klik met iedereen, routiniers als ze zijn op de camping. Zo'n plek kun je niet elke nieuwe pensionado toevertrouwen.

"Vind ze maar", zegt De Boer. "Maar het is wel echt een gat in de markt. Een fulltime kracht in dienst willen we hier niet neerzetten. Maar als je bedenkt hoeveel meer mensen in eigen land op vakantie gaan tijdens een mooie zomer, dan is er genoeg werk te doen. Juist voor mensen met ruime werk- en levenservaring."

Tv-reportage: Terwijl het halve land op de camping zit, werken Frans en Ineke daar juist om alles in goede banen te leiden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.