Privéverzamelaar en miljardair Hans Melchers opent vandaag in het Gelderse Gorssel zijn eigen museum voor Modern Realisme.

Het aantal privémusea waarin de superrijken hun kunstcollecties etaleren, neemt wereldwijd explosief toe. Hun privéverzameling verhuist van de huiselijke salon naar de publieke toonzaal. In Nederland openen binnenkort zakenman Joop van Caldenborgh en supermarktondernemer Jan van den Broek ook hun eigen kunstpaleis. Dit tegen de achtergrond van een overheid die steeds meer bezuinigt en zich steeds meer terugtrekt als hoeder van de kunst.

Hoe verandert dit fenomeen het museumlandschap? Waardoor worden deze modern mecenassen gedreven: door filantropie, behoefte aan macht of status? Wat gebeurt er met de collectie wanneer de privéverzamelaar overlijdt?

En hoe is de relatie tussen de fortuinlijke particuliere collectioneurs en de directie van de openbare, gesubsidieerde  musea?

 

EenVandaag spreekt met privéverzamelaars Jo en Marlies Eyck, die al vanaf 2001 in hun kasteel en tuinen in het Zuid-Limburgse Wijlre een prachtcollectie opgebouwd hebben. Zij geven aan dat je wel heel veel geld moet hebben om een eigen museum staande te houden. Zij zijn gedwongen samenwerking te zoeken met het Bonnefantenmuseum en particuliere sponsoren om zo hun toekomst veilig te stellen.

We gaan ook naar het Stedelijk Museum Schiedam, dat momenteel in haar bestaan wordt bedreigd omdat de gemeente niet meer subsidie wil geven. Kunstenares Marjolijn van den Assem is een petitie gestart om het museum een hart onder de riem te steken en de politiek te overtuigen van het nationale belang van het museum..

Verder interviewen we Renee Steenbergen, deskundige particuliere verzamelingen en ze doet onderzoek aan de Universiteit Utrecht  naar private giften voor kunst.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.