Veroordeelde pedoseksuelen met een hoge kans op herhaling zou het paspoort moeten worden afgepakt. Daarmee zou het moeilijker worden voor deze mensen, die in Nederland vaak onder toezicht staan, om het buitenland kinderen te misbruiken.

Daarvoor pleit Corinne Dettmeijer, de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen kinderen, in een rapport dat dinsdag verschijnt. Volgens het rapport zou het gek zijn als deze mensen wel in het buitenland op een school zouden kunnen gaan werken bijvoorbeeld.

In het rapport 'Barrières tegen kindersekstoerisme' zegt Dettmeijer dat voorop moet staan te voorkomen dat zedenplegers vertrekken naar landen die bekend staan als bestemming voor kindersekstoerisme. ,,Het is uiterst onwenselijk dat een pedoseksueel die in Nederland onder toezicht staat, zich daaraan kan onttrekken, om vervolgens in Cambodja met kinderen te gaan werken.''

Op dit moment zitten minstens 34 Nederlanders in het buitenland in voorlopige hechtenis, zijn op borgtocht vrij of zitten een gevangenisstraf uit voor een zedendelict met kinderen. ,,Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk hoger, omdat het ministerie van Buitenlandse Zaken niet altijd wordt geïnformeerd.''

Het afpakken of vervallen verklaren van een paspoort wordt nu wel al ingezet bij drugsdelinquenten.

Om kindersekstoeristen nog voor de grens tegen te kunnen houden heeft staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie een wetsvoorstel ingediend dat een reisverbod mogelijk maakt. De rapporteur is voorstander van zo'n reisverbod voor pedoseksuelen met een hoog recidiverisico. Maar 'het opleggen van een dergelijke vrijheidsbeperking is alleen effectief wanneer op de naleving wordt toegezien'. Dettmeijer adviseert daarover dit toezicht te verbeteren.

In EenVandaag onder meer een reactie van Terre des Hommes. Die organisatie probeert kindermisbruik in Azië al langer te bestrijden.

update
clock 20-08-2013 11:00

Minister bekijkt mogelijkheid paspoorten afpakken

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) gaat 'serieus kijken' naar de mogelijkheden om paspoorten van pedoseksuelen af te pakken. Hij zei dat dinsdag in reactie op een pleidooi van Corinne Dettmeijer, de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen kinderen.

Uitbreiding aanpak pedoseksuelen in Azië

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.