Grote kans, dat wanneer je vanochtend wakker werd in het zuidwesten van Nederland, je een hardnekkige brandlucht rook. Door de paasvuren van gisteren in Duitsland is smog ontstaan. Ook vanavond worden er, met name in Gelderland, Overijssel en Drenthe, weer de paasvuren aangestoken. In Nederland kan dit gaan leiden tot een slechtere luchtkwaliteit en rookoverlast.

Veel mensen roken vanochtend de brandlucht.

Bij de paasvuren wordt er veel hout verbrand en dit zorgt ervoor dat er fijnstof in de lucht komt. En dat is slecht voor je gezondheid. Uit een berekening van Houtrookvrij bleek vorig jaar dat er bij het paasvuur in Espelo zo'n 11 ton fijnstof vrijkwam. Eerder was er nog discussie over het gebruik van kachels.

KIJK EN LEES OOK

Maar hoe schadelijk zijn al die tonnen fijnstof die tijdens de paasvuren de lucht in gaan? Heel schadelijk, vindt Stichting Houtrookvrij en daarom moet er zo snel mogelijk een eind aan de vuren komen. "Door de toegenomen aantallen paasvuren en de ongunstige wind heeft heel Nederland last van vervuilde lucht deze paasdagen", verklaart de stichting. "Houtrook bevat veel schadelijke stoffen. Dit zijn veelal dezelfde stoffen die in sigarettenrook zitten en direct op de luchtwegen slaan."

Vooral gevaarlijk voor longpatiënten, kinderen en ouderen

Volgens Houtrookvrij zie je de ziekenhuiscijfers, in een stad met smog, vrijwel altijd stijgen. "Zeker bij longpatiënten, ouderen en kinderen kan dit tot directe gezondheidsproblemen leiden. Maar ook hart- en vaatziekte kunnen een gevolg van houtrook zijn.”

info
clock 02-04-2018 16:00

Hoe schadelijk is houtrook?

Volgens het CBS is houtrook verantwoordelijk voor 10 procent van het fijnstof in de lucht, de rest komt van de industrie en dieselmotoren. Een op de tien Nederlanders heeft weleens last van houtrook. Maar fijnstof is niet de enige schadelijke stof die vrijkomt bij de verbranding van hout. Er komt ook dioxines, PAK's, benzeen en koolstofmonoxide vrij.

Paasvuren zijn Cultureel Erfgoed

Om het probleem op te lossen moet er volgens Houtrookvrij flink wat veranderen aan de traditie. Daarom wil de stichting Houtrookvrij af van de paasvuren, maar een probleem daarbij is dat die zijn opgenomen op de Unesco-lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed. "Er moet een gezondere manier komen om de traditie in stand te houden. Wij vragen daarom ook aan de overheid en de lokale overheden om zelf met een oplossing te komen zodat het niet ten koste gaat van de gezondheid van omwonenden." 

Wil je weten hoe de luchtkwaliteit in jouw buurt is? Dit kan je checken op de site van het Longfonds.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.