Steeds meer ouderen blijven langer thuiswonen. Ze zijn niet meer flexibel en komen makkelijk ten val, bijvoorbeeld wanneer ze ‘s nachts naar de wc willen. Drie Nijmeegse studenten bedachten een manier om het vallen te voorkomen en creëerden Gight: een automatisch verlicht pad. Verslaggever Ruben Messelink ging langs bij Willy van de Biggelaar, een van de ouderen waar een proef van Gight draait en spraak daar met oprichter Eef Lamers.

Ledstrips

Het idee voor Gight ontstond nadat de opa en oma van medeoprichter Joris Olde Rikkert, allebei waren gevallen door een slecht verlicht trappetje in hun huis, vertelt Eef Lamers. Ze bedachten een simpele oplossing: ledverlichtng plakken op de plinten die bij contact met de vloer oplichten. "Dan kan een pad, wat bijvoorveeld van het bed naar het toilet loopt, verlicht worden. Het licht gaat aan als het donker is en gaat automatisch ook weer uit. Dat geeft een stukje zelfstandigheid terug." 

Door middel van een beweginssensor onder het bed wordt het licht geactiveerd. Het licht gaat automatisch uit als er geen beweging is. Als je in bed stapt of de kamer uitloopt gaat hij na een minuut weer uit. Het ligt tegen de plint aan omdat hij anders in je gezicht schijnt. De eerste reacties zijn volgens Lamers binnen: ouderen voelen zich een stuk veiliger 's nachts. "Ze hebben weer een stukje zelfstandigheid teruggkregen en hoeven hun partner niet meer wakker te maken om het grote licht aan te doen." 

Noodnummer

Willy van de Biggelaar is een van de tachtig ouderen die Gight test. Ze is tevreden met het systeem, nadat ze zelf ten val was gekomen in het donker. "In het begin was ik zo bang en dacht ik 's nachts alleen maar: ik moet alles vasthouden, anders ga ik dadelijk vallen. Dat is gelukkig over." Helemaal compleet is Gight nog niet. Eef Lamers wil na de zomer iets extra toevoegen: een communicatiemodule. Die registreert of gebruikers gevallen zijn en slaat alarm. Er wordt dan automatisch gebeld naar een noodnummer of een mantelzorger.