De voormalige SS'er Heinrich Boere (88), na de oorlog gevlucht naar Duitsland, staat vandaag voor de rechter. De vermeende oorlogsmisdadiger wordt in de Duitse stad Aken berecht voor de moord op drie Nederlanders die hij tijdens de Tweede Wereldoorlog zou hebben gepleegd.

Het proces vindt vanaf woensdag plaats in Aken en begint onder grote belangstelling van Duitse en Nederlandse media.

SS

De Limburger Heinrich Boere sloot zich in 1940 aan bij de Waffen SS en vocht aan het Oostfront. In 1943 maakte hij deel uit van het doodseskader Feldmeijer. Dit was een eenheid van SS-ers die 55 Nederlanders heeft vermoord die als anti-duits bekend stonden, de zogenaamde ‘Silbertanne’ moorden. Na de oorlog vluchtte Boere naar het Duitsland, waar hij een nieuw bestaan opbouwde. Jarenlang leek het erop dat hij zonder straf met zijn daden wegkwam, totdat vorig jaar justitie in Duitsland alsnog definitief tot vervolging overging.

Onnozel

Boere zegt spijt te hebben van zijn daden, maar zich geen oorlogsmisdadiger te voelen. “Ik was onnozel. We moesten ‘t wel doen, want bevel is bevel.” Volgens Maass heeft Boere echter “volledig vrij gehandeld” en ging het om “laaghartige moorden”.

Oud-SS'er Heinrich Boere voor de rechter

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.